IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Добрев: Горивата ще поевтинеят само при промяна в политиката на ЕС за акциза

Вицепремиерът Дянков предлага нивото на акциза да не е еднакво за всички страни от ЕС, а да се формира на базата на БВП или според покупателната способност

16:20 | 08.06.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Д. Добрев: Горивата ще поевтинеят само при промяна в политиката на ЕС за акциза

Цената на горивата у нас може да падне, само ако се промени политиката на ЕС за плащането на акциза за тях, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, цитиран от БТА. Според него останалите мерки са временни.

Добрев отговори в Народното събрание на въпрос на народния представител Павел Шопов за непрекъснатото покачване на цените на течните горива и мерките на правителството за овладяването им.

Министърът на икономиката обясни, че голям дял от цената на горивата се формира от ДДС и от акциз, а България дори не е стигнала до нивата на минималния акциз на горивата заради дерогацията, която ползва. 

Финансовият министър Симеон Дянков има предложение нивото на акциза да не е еднакво за всички страни от ЕС, а да се формира на базата на размера на БВП или да е според покупателната способност на хората, съобщи Делян Добрев.

Той посочи, че високите акцизи на горивата в ЕС вредят на нашата конкурентоспособност, защото скъпите горива повишават цените на всички останали продукти.

Павел Шопов изрази удовлетворение от идеята да се преговаря по тази тема с ЕС, но добави, че ние можем сами да понижим нивата на акциза.

„Има и други резерви - може да бъде намален данък добавена стойност върху горивата“, каза Павел Шопов. Той добави, че може да се направи и удар върху монопола на рафинерията "Лукойл Нефтохим"- Бургас.

Делян Добрев обаче коментира, че ако намалим с пет процента ДДС на горивата, това ще е само 2,5 стотинки падане на цената. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още