IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Площадките за отпадъци стават задължителни за места с над 10 хил. жители

Кметовете трябва да изградят площадките за разделно събиране в срок от две години, предвиждат окончателните промени в закона за управление на отпадъците

12:25 | 14.06.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Площадките за отпадъци стават задължителни за места с над 10 хил. жители

Кметовете ще отговарят за осигуряване на площадки за безвъзмездно предаване на разделно събрани отпадъци от домакинствата, включително едрогабаритни и опасни отпадъци, във всички населени места с повече от 10 хиляди жители, на територията на общината.

Това реши парламентът, който прие на второ четене текстове от законопроекта за управление на отпадъците, предаде БТА.

Предвижда се площадките да се изградят в срок от две години. 

Заложено е и въвеждане на задължително разделно събиране за отпадъците от търговски, административни и производствени обекти.

С поправките се отменя лицензионният режим за търговска дейност с отпадъци от черни и цветни метали и се заменя с разрешение за дейности с отпадъци.

Румен Такоров от левицата предложи това задължение на кметовете да отпадне. Той смята, че общините ще направят много разходи, за да осигурят площадките, а им липсва такъв финансов ресурс.

Председателят на парламентарната комисия по околната среда и водите Искра Михайлова от ДПС посочи, че отпадъците могат да носят и финансова полза на общините, ако са правилно управлявани. Тя обаче отбеляза, че се записват много отговорности, без да се отваря голямата възможност за публично-частното партньорство в управлението на отпадъците на ниво община. Според нея се прехвърля отговорността за разделното събиране, за събирането на едрогабаритните отпадъци и други, без да се даде възможност на общините по друг начин да управляват отпадъците. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още