IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Технологичният парк в София се очаква да заработи до края на 2015 г.

Комплексът ще се изгради върху 270 декара при 4-ия километър на булевард „Цариградско шосе“, където сега се помещават военни поделения

17:27 | 18.06.12 г.
<p>
	<em>Президентът Росен Плевнелиев (в средата) и двама министри проверяват терена, където ще ще се изгради бъдещият парк</em> &nbsp; Снимка: Investor.bg</p>

Президентът Росен Плевнелиев (в средата) и двама министри проверяват терена, където ще ще се изгради бъдещият парк   Снимка: Investor.bg

До края на 2015 г. се очаква в София да има действаща част от технологичния парк „София тех парк“, който се очаква да бъде изграден със средства от оперативна програма „Конкурентоспособност на българската икономика".

Това съобщи изпълнителният директор на компаният Елица Панайотова при огледа на мястото, предоставено от военното министерство на новоучредената държавна комапния.

При огледа присъства лично президентът Росен Плевнелиев, който заедно с министрите на икономиката и отбраната Делян Добрев и Аню Ангелов разгледаха терена и разположението на сградите от военното поделение, което предстои да бъде изместено.

Теренът от 270 декара ще бъде предоставен от военното ведомство на министерството на икономиката срещу 5 млн. лв, съобщи министър Аню Ангелов. „Реалната цена на земята е значително по-висока, затова бих искал да благодаря на министър Ангелов, че ни предоставя терена срещу тази сума, с която ще се финансира преместването на поделенията и архива“, каза Делян Добрев.

Преди няколко седмици с решение на кабинета беше регистрирана компанията „София тех парк” с капитал от 3 млн. лева, която ще управлява проекта.

Първата фаза, която се финансира с 50 млн. евро по  програма „Конкурентоспособност“, включва подготовка на терена и прилежащата инфраструктура, строителството на обекта и провеждането на конкурсите и за покупка на оборудването.

Президентът Росен Плевнелиев изтъкна, че за първи път от 30 години насам министерството на икономиката представя платформа, която е добре обезпечена. „Технологичният парк има не по-малка важност за бъдещето на България отколкото магистрала „Тракия”, заяви той.

До края на годината министерството трябва да бъде готово с концепцията на парка, в който ще участват БАН, технологичните университети, бизнес организациите, общините, неправителствени организации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:50 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още