IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството реши да спазва сроковете за обществено обсъждане на законопроекти

Една от точките, по която еколозите атакуваха лобистките промени в Закона за горите, беше неспазеният срок за обществено обсъждане на внесените поправки

16:25 | 20.06.12 г. 2
Правителството реши да спазва сроковете за обществено обсъждане на законопроекти

На днешното си заседание правителството взе официално решение да спазва сроковете за публично обсъждане на нормативните актове, след като една от точките, по която еколозите атакуваха лобистките промени в Закона за горите, беше неспазеният срок за обществено обсъждане на внесените поправки.

„По силата на Закона за нормативните актове всеки вносител на проект за нормативен акт следва да го публикува заедно с мотивите, съответно доклада, в интернет страницата на съответната институция преди внасянето му за разглеждане на заседание на Министерския съвет. На заинтересованите лица и гражданите се предоставя най-малко 14-дневен срок за предложения и становища“, пише в решението на Министерския съвет.

Освен това кабинетът прие всеки министър, който внася проект на нормативен акт, да изготвя доклад с обобщени резултати от проведеното по него публично обсъждане. Този доклад се предвижда да бъде неразделна част от пакета документи към законопроектите, внесени за разглеждане от Министерския съвет и Народното събрание.

Въвежда се и задължението в справката за отразените становища да се включат и обобщените резултати от публичните обсъждания. Това ще показва какви са обществените нагласи по даден проект на постановление или закон и дали се очертават остро дискусионни въпроси, които да бъдат разгледани допълнително преди обсъждането на проекта на заседание на Министерския съвет, посочва се още в решението.

Контролът по провеждането на публичното обсъждане на проектите и обобщаването на резултатите ще се осъществява от политическия кабинет на министър-председателя.

Поправките в Закона за горите, за които настояха от „Витоша ски“, бяха подготвени за по-малко от месец, след като бяха поискани от фирмата, и приети на последното правителствено заседание преди Нова година.

Още тогава от екологичните организации алармираха, че не е спазен законовоустановеният срок за обществено обсъждане на поправките, още повече, че тогава се натрупваха няколко неработни дни заради коледните празници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Костадин
преди 11 години
Това признание ли е ,че досега не ги е спазвало?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Tony
преди 11 години
A добрутро!Нека всички закони, за които не е спазен срока за обсъждане на предложението на МС, да бъдат отменени!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още