IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът настоява за облекчения при концесионирането на минералните извори

Екоминистерството ще обсъжда законови промени, които да улеснят условията по плащането на таксите

16:42 | 22.06.12 г.
<p>
	<em>От две години и общините отдават минералните си извори на концесия </em>&nbsp; &nbsp; &nbsp;Снимка: БТА</p>

От две години и общините отдават минералните си извори на концесия      Снимка: БТА

По искане на компаниите от бизнеса с минерална вода екоминистерството обмисля промени в Закона за водите, насочени към облекчаване на режима за концесиониране на минералните извори. Информацията е представена от екоминистъра Нона Караджова на последното заседание на Министерския съвет.

Срещата е насрочена още за следващата седмица, когато зам.-министърът на околната среда Ивелина Василева ще обсъди с представителите на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки предложенията им за исканата промяна, съобщи за Investor.bg председателят на организацията Жана Величкова.

Поради икономическата криза и спада в потреблението и износа на минерална вода немалка част от концесионерите са затруднени в изпълнението на договорите си.

Вместо да добиват до 95% от количествата вода, разписани с концесионните им договори, компаниите бутилират едва 56-60%. Поради ограничената реализация на вода и намалените приходи те трудно обслужват таксите по концесионните си договори.

В същото време законовите промени от 2009 г. регламентират концесионните такси на фирмите да се изчисляват върху добив от 80% независимо дали фирмата е добила по-малки количества вода.

Допълнителна тежест е и начисляването на ДДС върху годишния размер на концесионните им плащания, което е въведено със законови промени от 2009 г., е пояснила пред министрите Нона Караджова.

Тези констатации са направени в експертния доклад на екоминистерството за 2011 г., където е посочено, че приходите от концесионна дейност са намалели с 13 на сто спрямо 2010 година, което се дължи на невъзможността на фирмите да плащат дължимите високи такси.

През 2010 г. и 2011 г. екоминистерството е разписало 50 концесионни договора, но още от миналата година се е наложило три от тях да бъдат прекратени поради невъзможността на фирмите да плащат таксите. На последното си заседание правителството е трябвало да развали още два подобни договора.

На предстоящата среща в екоминистерството, която е насрочена за 28 юни, представителите на бутилиращите компании ще предложат промени за по-гъвкаво определяна не концесионните такси, така че бизнесът да не плаща такси върху непроизведени количества, поясниха от асоциацията.

„За нас е важно производството и бутилирането на минерална вода да бъде поставен сред приоритетите на кабинета, защото изворите са голямо богатство, което трябва да се използва ефективно не само за развитието на СПА-туризма“, посочи още Жана Величкова. В тази връзка тя припомни, че износът на минерална вода е перспективен, но за да се развива, е важно да има подходяща бизнес среда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още