IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Законът за горите беше върнат за преразглеждане

Депутатите от ГЕРБ гласуваха единодушно „въздържали се“ по президентското вето

13:36 | 27.06.12 г. 2
Законът за горите беше върнат за преразглеждане

Въпреки видимата съпротива на управляващите да преразгледат Закона за горите, депутатите днес се съобразиха и с второто вето на президента, като върнаха за преразглеждане текстовете, срещу които гражданското общество в страната започна масови протести.

Ветото беше одобрено днес основно с гласовете на опозицията. От гласувалите 127 народни представители „за“ гласуваха 38 души, 84 депутати от ГЕРБ се въздържаха, а "против" бяха само петима депутати от партия РЗС.

С този вот народните представители връщат закона за ново гледане, като по този начин мнозинството изпълни препоръките на министър председателя Бойко Борисов. Минути по-рано той изпрати земеделския министър Мирослав Найденов в парламента със заръката „законът да не се приема, докато не се постигне пълно одобрение по спорните текстове от страна на спорещите екологични и граждански организации“, предаде БНР.

При днешното обсъждане в парламента управляващите декларираха, че законопроектът ще бъде преработен и няма да бъде допуснат за разглеждане, докато не бъде постигнат обществен консенсус по спорните текстове, предаде БТА.

Независимият депутат Емил Василев обясни, че народните представители, избрани с листата на РЗС, са гласували срещу ветото, защото президентът оспорвал целия закон, а не отделни текстове, което според тях щяло да доведе до анархия в българските гори.

След гласуването министър Мирослав Найденов представи на депутатите становището на правителството по въпроса.

"ГЕРБ няма да допусне този закон да бъде гласуван, докато не се получи обществен консенсус. Затова предложихме да няма изваждане от горския фонд. Защото, ако ги извадим от държавния фонд, трябва да после да ги предложим за продажба на този, който ги ползва. Къде сгрешихме – явно нещо в комуникацията с обществото не е била както трябва. Ние ще продължим да водим разговорите. Надяваме се консенсусът да бъде постигнат. За да не остане съмнение в нито една част от обществото, затова ние подкрепяме това вето. И докато няма консенсус по този закон, той няма да бъде приет", категоричен бе Найденов.

Обвиненията в лобизъм обаче съпътстваха почти всяка реплика на опозицията преди гласуването по време на дебатите. От левицата и "Синята коалиция" упрекнаха управляващите, че работят под натиск на частни, лобистки интереси.

"За пореден път, господа управляващи, доказвате, че не случайно вие продължавате лобистката политика, без да се съобразявате с призивите на опозицията. Правите го под натиск. Под натиск беше и ветото на президента, за да ви спаси от поредния гаф в законодателството" обърна се към представителите на ГЕРБ Пенко Атанасов от БСП.

От левицата обясниха, че не са против строежа на ски писти, както и срещу принципа да се случват добри неща в горите. "Въпросът е той да бъде обсъден, да имаме национална стратегия", обясни Атанасов и допълни, че националният интерес трябва да бъде защитен.

От "Атака" пък настояха, че лобистките интереси на ГЕРБ са свързани със спестяване на такси, които инвеститорите на ски съоръженията иначе биха направили. "Хазната губи от това, което ГЕРБ са наумили да прокарат", обясни Павел Шопов. По изчисления на заместник-председателя на националистите става въпрос за между 60 и 200 млн. лв.

От "Атака" не спестиха и критиката към лидерите на екоорганизациите. "Те са се договорили с управляващите. За да няма обвинения, че законът е лобистки, за да няма промяна в ореола на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Уверявам ви, и той е в лобито от най-тесния кръг хора, които желаят приемането на този закон", обясни Шопов.

Най-сериозен отзвук предизвика изказването на председателя на комисията по регионалната политика и местното самоуправление в парламента Любен Татарски.

Татарски, който е депутат от ГЕРБ и бивш градоначалник на Разлог, се обяви в полза на принципа на местното управление, при който местните хора да се произнасят по въпроса как да се развиват териториите, в които те живеят. "Ние искаме за всички да има равни възможности. Не сме съгласни, че законът е лобистки. За едни предимствата са водата, за други планината, за някои това е полето. Нашите общини са планински, да не им отнемаме това право", коментира той.

Депутатът от ГЕРБ бе категоричен, че решението на въпроса не трябва да се взема под натиска на улицата и се аргументира, че строежът в защитените територии е забранен според НАТУРА.

"Затова в тези райони много трудно нещо може да се направи. И пак под такъв уличен натиск и демонстрации, даже това, което може да се направи, което е в съответствие с европейските директиви и норми, пак не се възприема, защото някой някъде стачкува", обясни Любен Татарски.

Мартин Димитров от „Синята коалиция“ взе думата и обяви за пореден път, че законът е написан така, че осигурява държавна помощ на определени инвеститори.

"В закона пише, че може да печелиш само, ако си близък до властта. Въпрос на време беше Европейската комисия да се самосезира за нерегламентирана държавна помощ. Тезата, че законът е написан, за да се развият ски курортите, е нелепа и нечестна", допълни съпредседателят на "Синята коалиция".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Miglena Ivanova
преди 11 години
Не да намирисва, а направо смърди
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
Тоя закон намирисва :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още