IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3” е произвела със 7% повече ток през 2011 г.

Компанията предвижда инвестиции за 28 млн. лв. в зелени системи до края на 2015 г.

10:18 | 29.06.12 г.
ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3” е произвела със 7% повече ток през 2011 г.

За миналата година ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3” е произвела 5,02 тераватчаса, което е с близо 7% повече от постигнатото през 2010 г.  Това отчетоха от компанията една година, след като американската компания ContourGlobal придоби собствеността върху топлоцентралата.

Резултатът се дължи на успешно приключилата програма за планов ремонт и доброто партньорство с Националната електрическа компания, Електронергийния системен оператор и „Мини Марица Изток” ЕАД, е обявил главният изпълнителен директор на„КонтурГлобал Марица Изток 3” АД Гари Левсли.

През есента на миналата годи компанията представи бизнес плана си за тази и следващата година. В дългосрочен план до 2015 г. инвеститорът ще вложи 28 млн. лв. в подобряване на екологичните параметри и безопасността на електроцентралата, поясниха от компанията.

Вече е започнала работа монтажа на съоръженията, които ще доведат до намаление на нивото на азотните окиси от енергоблок 4, която се очаква да бчъде завършена в края на годината.

С реализацията на проекта се очаква нивото на емисиите от азотни оксиди да бъдат намалени от 500 mg/Nm3, какъвто е законово определеният лимит, до 200 mg/Nm3, поясниха от компанията.

В резултат на това централата ще отговори напълно на изискванията на новите директиви на Европейския съюз, които ще влязат в сила от 2016 г.

Също през тази година ще бъдат подмени и елементи от електрофилтрите на енергоблок 4, с което допълнително ще се подобри улавянето на праховите частици. В момента по този показател централата постига ефективно улавяне на 99,96% частици .

През първата си година от присъствието в България ContourGlobal е организирала централния си офис в София като база за проучване за евентуални бъдещи инвестици в Югоизточна Европа.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:07 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още