IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дава се 20-годишно право на строеж около съществуващите лифтове

Управляващите приеха на първо четене коригираните поправки в закона за горите, почти с гласовете само на депутатите от ГЕРБ

13:50 | 12.07.12 г.
Дава се 20-годишно право на строеж около съществуващите лифтове

Около съществуващите лифтове ще може да се получава 20-годишно право на строеж, без земята да бъде изключвана от горския фонд. Това предвиждат одобрените на първо четене нови промени в Закона за горите, предложени от ГЕРБ, съобщи БНР.

Новите промени в Закона за горите, внесени от Десислава Танева и група депутати от ГЕРБ, бяха изработени след поредица обществени обсъждания. В пленарната зала днес те бяха приети от депутатите от ГЕРБ и с гласа на един депутат от ДПС.

Цялата останала група на ДПС плюс депутатите от "Атака", БСП, Синята коалиция и един независим народен представител гласуваха "против".

Според приетите промени около „стъпките“ на съществуващите лифтове ще се дава 20-годишно право на строеж, без земята да се изключва от горския фонд.

Има промяна по отношение на дърводобива в частните гори над 2 хектара. При наличие на горскостопански план собствениците ще могат да добиват определен процент дървесина за собствени нужди.

Спорове породи текстът, който разрешава на държавните горски стопанства да извършват самостоятелно добив на дървесина до 25% от годишното ползване, като според опозицията това е лобиски текст, който се запазва в закона.

Юнал Тасим от ДПС разкритикува мнозинството, че има "крайно неприемливи тези, които обслужват много тесен кръг хора". „Стана пределно ясно на всеки, че малък кръг хора може да ви поръчат закони. Стана ясно, че и 2000-3000 човека могат да ви докарат до усещането, че си отивате от власт", коментира още депутатът.

Колегата му от левицата Димчо Михалевски предупреди, че текстът може да се даде на Конституционния съд и посочи, че от такава лобистка схема държавата губи 12 млн. лева.

"Затова ние категорично се противопоставяме тези текстове, които президентът отхвърли като лобистки, защото той отхвърли цялата философия на закона, отново да се появяват тук и да се дават правомощия на държавните предприятия да правят добив, което очевидно ще облагодетелства определени фирми. Ще добиват най-хубавата дървесина на най-хубавите места и ще ликвидират частния сектор в добивната и преработвателната промишленост", коментира още депутатът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още