IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нереализираните поправки в закона за горите ще минат по друг закон

С промени в Закона за устройството на територията право на строеж за 20 години ще се дават за "стъпки" на съществуващи лифтове и влекове

18:48 | 11.07.12 г.
Нереализираните поправки в закона за горите ще минат по друг закон

За "стъпки" на съществуващите лифтове и влекове, които са обявени за "търпими строежи" по Закона за устройството на територията, ще се дава право на строеж за 20 години.

Това предвиждат приетите на първо четене от парламентарната комисия по регионална политика и местно самоуправление предложения за промени в Закона за горите, внесени от народния представител Десислава Танева и група депутати, предаде БТА.

„Предложеният текст е в съответствие с постигнатите споразумения между представителите на различните екологични организации", поясни пред журналисти председателят на комисията Любен Татарски.

Единствената промяна, която остава спрямо първия вариант на закона, е по отношение на "стъпките" на съществуващите лифтове, така че да се узаконят поне тези, които са "търпими" по смисъла на закона, обясни още депутатът от ГЕРБ.

Има и промяна по отношение на частните гори до 2 хектара, от които собствениците искат да добиват дървесина. Татарски припомни, че природозащитниците поискаха това да не се позволява без национален горски план.

„С новите текстове е предложен междинен вариант, според който ако съществуващият горскостопански план не предвижда дейност в тези райони, собствениците да могат да добиват до определен процент от наличния горски фонд за собствени нужди. Това е балансиран и приемлив за всички страни вариант, каза Татарски.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:14 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още