IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спонтанен протест срещу приватизацията на "Товарни превози"

Създадена във Facebook "Гражданска инициатива за обществен релсов транспорт" организира флашмоб-демонстрация пред входа на Централна гара София тази вечер

14:42 | 12.07.12 г.
Спонтанен протест срещу приватизацията на "Товарни превози"

Недоволни граждани от бъдещата приватизационна сделка на БДЖ „Товарни превози“ ще протестират днес от 18 ч. пред входа на Централна гара София. Организатор на флашмоб демонстрацията е „Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт”, състояща се главно от български студенти.

Събитието се организира вече няколко дни, главно през социалните мрежи. Според младите хора инвестициите в железниците са замразени от година и половина, а ръководството на компанията води компанията към фалит.

Сред притесненията на протестиращите е, че продажбата ще създаде частен монопол, тъй като 85% от пазара на товарните железопътни превози принадлежи на БДЖ.

"След като приватизират печелившата част от компанията - „Товарни превози", какво ще остане за нас българските граждани? Ще остане „Пътнически превози", която по принцип е на загуба. Ще остане този дълг от 800 млн. лв. за нас, ние да го плащаме. Мисля, че след няколко месеца БДЖ ще излезе в несъстоятелност", комeнтира вчера на извънредна прескоференция председателят на "Гражданска инициатива за обществен релсов транспорт" Веселин Кирев.

Правителството прибягна до раздържавяването на товарните превози, за да изпълни програмата за преструктурирането и оздравяването на холдинга. Очакваните 200 млн. лв от тази приватизация би трябвало да покрият голяма част от задълженията, които железницата има към редица кредитори, припомниха експерти.

На извънредна пресконференция вчера транспортният министър Ивайло Московски още веднъж подчерта, че управлението върви в правилната посока. Освен очакваните приходи от приватизацията управляващите очакват и други 600 млн. лв европейско финансиране, което ще се използва за покупката на нови вагони през 2014 г. 

 

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:22 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още