IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Служители от централното управление на Агенция "Митници" излизат на протест

Заетите в системата се противопоставят на планираното преместване на централната митническа администрация в Русе

13:55 | 17.07.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Служители от централното управление на Агенция "Митници" излизат на протест

Служители от централното управление на Агенция „Митници“ организират протест заради планираното преместване на централната митническа администрация в Русе, предаде БНР.

Протестът на митническите служители ще се състои в четвъртък от 17.30 ч. пред сградата на Министерството на финансите в София.

Служители в централното управление на агенцията се противопоставят на преместването й в Русе и смятат, че плановете на правителството нарушават гражданските им права. Те предупреждават, че ако ведомството бъде преместено в Русе, ще се затрудни общуването между звената в системата.

Инициативният комитет, който организира протеста, се опасява също така, че служителите на агенцията ще бъдат изцяло подменени.

Митническите служители се надяват в четвъртък да се стигне поне до разговор с финансовия министър Симеон Дянков, който предложи т. нар. деконцентрация на администрацията – изместването на административни структури в различни градове на страната.

„Държавата няма финансов ресурс да обезпечи една такава деконцентрация. Заплашени са приходите, заплашен е стабилитетът на администрацията и на държавата“, коментира пред националното радио Стефан Стефанов, експерт в централната митническа администрация.

Той обясни, че разчита премиерът Бойко Борисов да е арбитър в спора между митническите служители и финансовия министър за седалището на агенцията.

Служителите на ведомството подготвят и писмо до Борисов с исканията си, в което се посочва, че подготвяните законодателни промени, с които да се регламентира изместването на държавни административни структури, нарушават основни демократични принципи, човешки и граждански права и напомнят тоталитарен подход на управление.

Това не е първото писмено противопоставяне на административната реформа, припомня националното радио. В средата на май повече от 80% от служителите на Националната агенция за приходите (НАП) и митниците в София внесоха в Министерски съвет подписка срещу преместването на администрацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още