IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството гарантира монопол на "Лукойл", твърдят от Синята коалиция

У нас цената на петрола е неоправдано висока, коментира заместник-председателят на партията

16:24 | 25.07.12 г. 2
Правителството гарантира монопол на "Лукойл", твърдят от Синята коалиция

Кабинетът "Борисов" умишлено не транспонира в България директива на Европейския съюз от 2008  г. за течните горива. Това се прави с цел да не се даде възможност за конкуренция на пазара на горива. Това коментира пред журналисти след заседание в парламента заместник-председателят на Синята коалиция Иван Иванов.

Той и колегата му Михаил Михайлов представиха визията на десните за скъпото гориво и подкрепиха тезата си за картел между няколко големи компании с конкретни цифри.

Синята коалиция застава зад позицията, че тези необосновано високи цени са терор за българските граждани и бизнеса. 

В защита на становището си Михайлов подчерта, че от началото на февруари до момента петролът Брент, който е основен при формирането на цената на международните пазари, е варирал от 124 долара за барел до 103,2 долара. В момента при по-ниски стойности на международните пазари в България петролът е 2,73 лв. за литър. В същото време доларът от февруари досега е поскъпнал само 0,3 на сто спрямо лева, отбеляза той.

Липсва обяснение за високата цена на петрола в момента в България, изтъкнаха още сините.

В рамките на 4 месеца на реалния български пазар цената падаше с по две-три стотинки максимум, отбеляза Михайлов. У нас за последните 11-14 дни цената скочи от 2,50 до 2,73 лв. тоест с 0,23 лв., пресметна той. Според десните това е "безумно и нагло отношение на фирмите, които продават горивата на българския пазар".

Иванов и Михайлов припомниха, че още през февруари миналата година са сезирали Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и са поискали да провери има ли картелно споразумение между някои големи компании на нашия пазар. Преди 4 месеца, комисията постави условие на компаниите, за които има подозрение в нелоялни договорки, да дадат своите аргументи против подобно определение.

Към днешна дата все още няма решение дали съществува картелно споразумение. КЗК мълчи и дали "Лукойл" е монополист в областта на авиационното гориво, каза още заместник-председателят на Синята коалиция.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
bstoyano
преди 11 години
то е видно, че правителство и нефтохим си играят играта. едните си повишават приходите от данъци, другите си повишават оборота и печалбата, понеже търсенето на горива в някакви граници е доста слабо еластично спрямо цената
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Спящият бик
преди 11 години
Е, то е видно и за слепите вече. Какво оттова, че била най-голямата компания в България!? Купува от свързани компании скъпо, продава на свързани компании евтино и не плаща корпоративен данък в България. Що се отнася до косвените данъци - акцизи и ДДС - не се губят, ако има реална конкуренция. Единствената полза, може би, са работните места.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още