IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В сила е забрана строителната дървесина да се използва като биомаса

Държавните горски служители вече не могат да практикуват като лесовъди, гласи още новоприетият закон за горите

14:10 | 07.08.12 г.
В сила е забрана строителната дървесина да се използва като биомаса

Едрата и средна строителна дървесина не може да бъде използвана като биомаса, затова и с новия закон за горите изрично се забранява на фирмите да я купуват като суровина за подобни цели.

Самият закон е обнародван в днешния брой на Държавен вестник, като освен скандалните текстове около отчуждаването на горите под ски съоръженията, които отпаднаха под натиска на обществеността, той регламентира и нови условия за дърводобива в горите.

Забраната за използването на масивното дърво като биомаса се въвежда по предложение на дървопреработвателния бранш, който още през миналата година сигнализира за износ на качествено дърво, което поради ниските цени на българската дървесина, беше купувано като суровина от европейски производители на биомаса.

„Повечето европейски държави забраняват използването на строителна дървесина за горене, защото освен до дефицити на суровина за мебелната индустрия това води до изопачаване на идеята за производство на алтернативни горива. Неслучайно растителните отпадъци от дърводобива се използват като биомаса, защото не намират друго приложение“, коментира за Investor.bg председателят на браншовото сдружение на лесовъдите „Булпрофор“ Антоний Стефанов.

С новия закон за горите се дава право на държавните предприятия да сключват дългосрочни договори за продажба на корен на дървесина, но само ако като количество партидите не превишават 10% от годишния добив на дървесина в съответното горско стопанство.

Законът въвежда и по-строги правила за упражняване на лесовъдска дейност, като служителите и директорите на държавните предприятия вече не могат да упражняват лесовъдска практика в горите, каквато беше досегашната практика. Промяната беше наложена по настояване на частните лесовъди, които протестираха срещу нелоялната конкуренция от държавните служители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:16 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още