IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С. Дянков: Пенсиите ще бъдат увеличени с поне 7,3% от януари 2013 г.*

"След строгата бюджетна дисциплина идва времето за увеличаване на доходите", предвижда финансовият министър

13:53 | 13.08.12 г. 16
С. Дянков: Пенсиите ще бъдат увеличени с поне 7,3% от януари 2013 г.*

Пенсиите ще бъдат увеличени с поне 7,3 на сто от януари 2013 година, съобщи във Варна финансовият министър Симеон Дянков, цитиран от БТА.

Той поясни, че точният процент на повишението ще бъде окончателно оповестен, след като се направят разчети за натрупаната инфлация от 2009 година досега, за да може увеличението да компенсира ръста на инфлацията.

От юли 2009 година досега средната инфлация в страната е 7,3 на сто, а инфлацията на т. нар. малка потребителска кошница е около 7,6 на сто. В тази връзка Дянков поясни, че пенсиите ще бъдат вдигнати с повече, за да покрият поскъпването на стоките и от малката, и от голямата кошница, така че в крайна сметка "хората ще се по-добре с парите в сравнение с юли 2009 година". 

На въпроса дали процентът за повишаване на пенсиите ще бъде еднакъв за всички или ще има прогресивно увеличаване, така по-ниските пенсии да получат по-голямо увеличение, Дянков отговори, че все още се обмисля кой от двата варианта да се приложи.

Като повтори, че три години държавата следи за строгата бюджетна дисциплина, Симеон Дянков каза, че „вече идва времето за увеличаване на доходите“.

Като припомни, че от първи август са повишени и заплатите в министерствата, вицепремиерът допълни, че до края на октомври ще последва и за администрацията от т.нар. второстепенни бюджетни разпоредители със средства. „Процентът на повишение все още не е ясен, но целта ще бъде в институциите, където заплатите са изоставали, той да бъде по-висок“, поясни Дянков.

Въпреки всички мрачни прогнози планът от 1,4 на сто ръст на БВП за настоящия бюджет се изпълнява, обясни още вицепремиерът. „Над половината от страните в ЕС са в рецесия, но България не е сред тях“, посочи вицепремиерът. Той уточни, че за 2013 година не се предвижда увеличение на акцизите и на останалите данъци.

Планираният ръст на брутния вътрешен продукт за 2013 година е около 1,8 процента.

По-късно в съобщение до медиите от КНСБ уточниха, че официалните данни на статистиката сочат, че натрупаната инфлация за трите години (юли 2009-юли 2012) е 10,2 на сто, а  не както твърди министър Дянков - 7,3 на сто.

Експертите на КНСБ посочват, че ако пенсиите бяха компенсирани по т.н. швейцарско правило (50 на сто от ръста на инфлацията и 50 на сто от ръста на средния осигурителен доход за всяка предходна година), което правителство отмени, то за трите години 2010-2012 г., увеличението би било с 13,9 на сто, или два пъти повече от обещанието на Дянков.

От КНСБ напомнят, че според изследването за издръжката на живота за 6-те месеца до края на настоящата година, само от увеличените цени  на електроенергията и отражението им на всички пазарни цени ще се генерира допълнителна инфлация от 1,7 на сто.

Синдикатът настоява за есенни целеви компенсации към пенсиите до 400 лв. - диференцирано от 50 до 20 лв., за минимум 10 на сто увеличение на пенсиите и на бюджетните заплати и за 330 лв. минимална работна заплата от началото на 2013 г. 

* Допълнена към 16.00 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 0 rate down comment 0
BigBear
преди 11 години
Двете си деца а и всички други съветвам да не разчитат на някой друг включително и държавата да се погрижи за пенсията им. Настоящото управление на пари включително и от пенсионните фондове е меко казано незадоволително дори и за посредствени умения при влагането на спестявания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 0 rate down comment 0
Milona
преди 11 години
ТОЗИ ДЯНКОВ ЛУД ЛИ Е ИЛИ ТЕПЪРВА ЩЕ ПОЛУДЯВА - ВСИЧКИ ЦЕНИ СКОЧИХА ТРОИНО И ЖИВОТА ТОЛКОВА ПОСКЪПНА ЧЕ НИЕ ПЕНСИОНЕРИТЕ НЯМАМЕ ПАРИ ДОРИ И ЗА ЛЕКАРСТВА А ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА ХРАНА И ТОК,ВОДА И ДР.ТОЗИ ЧОВЕК Е ОТВРАТИТЕЛЕН И ПРЕДИЗБОРНО ЩЕ НИ ВДИГА ПЕНСИИТЕ САМО С 7,3 - НЕ ГО ЛИ Е СРАМ ПРИ ТЕХНИТЕ ГОЛЕМИ ЗАПЛАТИ САМО С ТОЛКОВА ДА УВЕЛИЧАВА ПЕНСИИТЕ - ПО-СКОРО СМЯНА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО И НА СТАЧКА - НАРОДЕ ОПОМНИ СЕ !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 0
LuckyYou
преди 11 години
BigBear Съгласен съм с теб. Наистина е по-добре да вдигнат пенсиите предизборно, отколкото да не ги вдигнат въобще, както правиха 4 години. 2те ти деца обаче, в това число се включвам и аз(просто съм на двадесет и... години...) не трябва въобще да се надяват на държавата да им осигурява старините. Много добре знаеш какво е положението на пенсионните ни фондове и как милиони всяка година потъват в бездънна яма. 2рата също толкова важна причина да нямам доверие на държавата е демографският срив. Аз ако не си изкарам достатъчно преди да се пенсионирам ще съм в много лоша позиция, както и всеки мой връстник. Системата в момента е колабилара, а след години е вероятно отдавна да е погребана и рестартирана....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 0
BigBear
преди 11 години
А другият вариант е да не се вдигат пенсиите предизбирно. Аз лично предпочитам възрастните хора да получат ако ще и предизборно по високи пенсии щом държавата може вече да ги отдели. НО не съм съгласен държавата да плаща повече от колкото може и двете ми деца след години по един или друг начин да платят разликата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 2
Internet
преди 11 години
Бравос! Точен си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 0
stoiloff
преди 11 години
Приятелю, много от възрастните хора, даже не разбират за кого гласуват. Те дори нямат вина за сегашното състояние на нещата. Виновни сме ние, че позволихме те да стигнат до това си състояни, с нашето бездействие! Което е време да променим. Иначе поздравления за способността да се погрижите за своите роднини! Не всеки днес може да си го позволи :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 2
krasivata
преди 11 години
Много добър предизборен ход, но не се взема предвид нито инфлация, нито общо обедняване. После ще си го пише.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 3
vzhekoff
преди 11 години
Абе ББ не рИвеше ли, че БСП-то му вдигнали пенсиите предизборно и Той ги плащал ? Освен т'ва поред калкулатора на НСИ натрупаната инфлация за последните 3 г. е 10.8%, а вероятно до края на годината ще надхвърли 15%. За какво точно вдигане на доходите става дума ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 2
bgMan
преди 11 години
Много им е на глупавите БСП фенове.Искам да ги орежат със 7%.За моите възрастни роднини аз сам ще се погрижа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 3
space-man
преди 11 години
Дянков ти на МЕЛМАК ли живееш? Стига пропаганда!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още