IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обсъжда се буферните паркинги да са безплатни срещу карта за градския транспорт

Столичният общински съвет ще дебатира и по исканията на гражданските организации, свързани с правилата за паркиране в идеалния център на София

11:14 | 27.08.12 г.
Обсъжда се буферните паркинги да са безплатни срещу карта за градския транспорт

Комисията по транспорт в Столичния общински съвет днес (СОС) ще внесе предложение да се ползват безплатно буферните паркинги с карта за градски транспорт. Това съобщи пред БНТ Радослав Тошев, председателят на транспортната комисия в СОС.

На заседанието на съвета днес ще се обсъжда Наредбата за движение по пътищата с цел да бъдат подобрени правилата за паркиране в центъра на столицата.

През последните няколко седмици новите правила за паркиране в „синя зона“ на София, които ще бъдат валидни от 1 септември, предизвикаха протести на редица граждански организации у нас.

В тази връзка днес на заседането на СОС ще се разглеждат и някои от исканията на организациите, които защитават интересите на живущите в централната част на столицата, допълни Тошев.

На въпрос дали членовете на транспортната комисия са склонни да се откажат от новите правила за паркиране, Тошев отговори, че не може да вземе решение от името на цялата комисия.

"Комисията ще разглежда предложенията на гражданските организации, както и предложенията, които аз внасям като доклад във връзка с премахването на някои трудности във връзка с наематели, собственици на апартаменти, да могат да взимат винетики”, коментира той.

По думите на Тошев новите правила за паркиране в столицата са с цел да се възпрепятства влизането на частни автомобили, а така центърът да стане по-чист и по-подреден.

„Многократно съм казвал, че това не е услуга. Това не е паркинг зона. Това е рестрикция за ползване на частни автомобили. Нека хората да свикнат с идеята да не ползват частните автомобили в идеалния център на София, а да се движат пеша или с велосипед, или да ползват обществения транспорт“, допълни председателят на транспортната комисия.

Днес не се очаква окончателно решение по казуса. Комисията по транспорт ще разгледа многократно всичките предложения и ще заседава няколко пъти. Предложения за корекции трябва да стоят около две седмици на сайта на Столична община, преди да се вземе решение, обясни Тошев.

Заради протестите свързани с паркирането в идеалния център на столицата промените бяха отложени с един месец. От 1 септември за паркиране в идеалния център трябваше да се плащат по 150 лв. на година за винетен стикер за „синята“ зона. По 100 лв. щеше да е годишната винетка за широкия център, който попада в областта на "зелена зона".

От началото на септември обаче вече ще плащаме по 2 лв. за паркиране в "синя зона" и 1 лв. на час в "зелена зона".

Повече новини от България прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още