IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Делян Добрев: Още три автомобилни гиганта местят бизнеса си в България

Инвеститорите оглеждат площадки в Пловдив и Плевен, съобщи министърът на икономиката

09:43 | 29.08.12 г. 28
Делян Добрев: Още три автомобилни гиганта местят бизнеса си в България

До края на годината се очаква да започне изпълнението на 8 крупни инвестиционни проекта, като три от тях са в областта на автомобилостроенето. Това съобщи в интервю за БНТ министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, представяйки промените в закона за инвестициите, които се очаква да бъдат приети от кабинета на днешното правителствено заседание.

Инвестиционните проекти от клас А надхвърлят 10 млн. евро, като с предлаганите промени държавата ще предложи допълнителни насърчения с временно поемане на осигуровките за бизнеса, който разкрива нови работни места, поясни министърът.

След силния отлив на външни капитали, отбелязан след кризата от 2008 г., кабинетът постепенно отчита повишаване на инвеститорския интерес.

Докато през миналата година в страната бяха привлечени едва четирима крупни инвеститори, то само до август тази година имаме пет проекта на инвеститори първи клас, като до края на годината се очаква да се даде началото на още 8, съобщи министър Добрев.

Другата положителна тенденция е, че очакваните нови производства вече са с по-висока добавена стойност. Ако преди българските производители са правели единични дребни елементи от автомоболите като пружини или други части, то новите проекти са за изграждане на цели климатични системи или за производство на въздушни възглавници например, добави министърът.

Българската администрация е предложила на чуждите инвеститори две площадки за изграждане на бъдещите заводи в Плевен и Пловдив, тъй като за подобни производства инвеститорите се нуждаят от добре развита инфраструктура, поясни още Добрев. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:20 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 6 rate down comment 0
edimi
преди 11 години
Има и друга гледна точка. Китайците изиграха ролята си на "троянски кон" за икономиката на голяма част от Европа/с малки изключения/. И сега всеки гледа да изчезне от там. Започна едно масово копиране и възпроизвеждане. Хитро, вместо да инвестираш в образование на кадър/поне 5-6години/, специализация/поне 5-6 години/, кадър способен да произведе нов/конкурентен/ продукт/още поне 5-6години/, Китай скъси времето само до едни 3-4 години и изкарва готов продукт, чрез копиране. Има и още нещо, Китай има изискване към инвеститорите. Всичко свързано с едно производство да е закупено от тях/инструментална база, строителни компоненти и всичко съпътстващо/. Така след 3-4 години те си имат една готова база и обучен персонал. Те това няма да стане в БГ! За последно по тоз` повод изреваха германците от VWq за копиране на тяхна разработка. Усетиха се ама...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 2
STRAHO
преди 11 години
"В тях едно време децата се подготвяха не само по конкретните си специалности, но и усвояваха манталитета на добри работници."Едно време работодателя сключваше 5 годишни договори с учениците на техникумите и СПТУ -тата гарантирайки им реализация а сега как е!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 1
STRAHO
преди 11 години
" Аз само се чудя, къде е онази образована и възпитана в труд българска младеж, която ще заеме тези работни места?" Отговора е: Там, където получава адекватни компенсационни пакети! Тия хора не правят стачки. Няма и защо да ги правят. Те просто си отиват. И преди съм писал: Когато отрочетата на тези, които с груба сила и наглост обраха ресурса на държавата, се образоват, когато си КУПЯТ интелигентни гени с които да обогатят генофонда на фамилиите си, тогава може да очакват " онази образована и възпитана в труд българска младеж" да ги вземе на сериозно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 11 години
Аз защо останах с впечатление, че инвестициите, обект на статията, са в някакво материално производство? Тук говорим за висококвалифицирани стругари, заварчици, пресовчици, механици, химици, електротехници и др. специалности, а не за рецепсионисти, келнери, масажисти, фитнес-инструктори, учители по сърф, кайт и ски, уеб и др. дизайнери и писачи на код, уж програмисти и рисувачи на онлайн-игри, търговци онлайн и всякакви дтуги чантаджии. Говорим за бачкатори, ама не с лопати. Погледни в един автомобил колко чарка има и се замисли как се произвеждат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 0
data
преди 11 години
Според мен в момента са хит специалности който дават реализация на вън . И колкото и да не му се вярва на нашия работодател той е в дива конкуренция с западните си колеги за креативните , знаещите и мотивирани кадри ! И те вярвай ми знаят това и няма да се похабят в някое хотелче за 400-500 заплата .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 4
Jay Gould
преди 11 години
Никой не инвестира и нищо не оглежда :))) Ако наистина имаше такива, щяха да ни надуят ушите по ТВ с това, че са тук. Това са само кьорфишеци, за да смелят пилешките глави по лесно негативните новини. Новите цени на тока и това, че ще се бръкнат с още 1,1 милиада евро за новата тръба на Газпром която ще ни минава през хола
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 11 години
Един *** си мечтаел на глас:"Ееех, сега да имаше едно кило брашно, малко ситене и неколко яйца, па да пратим жената да вземе на заем големата тепсия от комшията, па да извърти една баница..."Малкото *** го чуло и се ентусиазирало: "И аз като рипна, та ще я излапам целата!"Баща му светкавично го изплющял зад врата: "Сус бре, ***! А брат ти довечера какво ще яде?!"Та и вие вече се скарахте за надниците на персонала...! Аз само се чудя, къде е онази образована и възпитана в труд българска младеж, която ще заеме тези работни места? Къде са техникумите, които подготвяха работници за промишлеността? В тях едно време децата се подготвяха не само по конкретните си специалности, но и усвояваха манталитета на добри работници. Знаеше се, че ако не се продължи в инженерен ВУЗ, следва кариера на работник в производство, Сега има ли такива кадри?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 2
Vesko94
преди 11 години
Според мен подобно мислене не е правилно. Днес така, утре също, и току виж животът си е отишъл. Не трябва да се примиряване с това. Вече повече от 60 години се примиряване и виждаш до къде сме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 3
Боян
преди 11 години
Естествено, да не казвам че заплащането ще е даже доста добро за нашите стандарти и когато има много работодатели и ниска безработица, чак тогава заплатите ще започнат да се покачат без да се налага държавата да прави каквото и да е както се случи 2006-2008 година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 2
FINTA
преди 11 години
Някакви доходи са по-добре от никакви и на държавна издръжка, не мислиш ли? След тая безработица е поне нещо на този етап.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още