IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дарителските SMS няма да се облагат с ДДС

Указания на финансовото министерство гласят, че съобщенията не са услуга, за да се начислява данък

18:13 | 31.08.12 г. 2
Дарителските SMS няма да се облагат с ДДС

Дарителските телефонните съобщения (SMS), изпращани в помощ на хора със сериозни здравословни проблеми, не трябва да се облагат с ДДС, защото сами по себе си съобщенията не представляват доставка на стоки или услуги.

Това гласят указанията на финансовото министерство по повод прилагането на Закона за ДДС по отношение на мобилните съобщения, качени на интернет страницата на ведомството.

Обект на облагане според указанието е само услугата, която абонатът ползва от мобилния оператор, както и разходите на оператора по предоставянето на номера, по които се превеждат дарителските съобщения.

Указанията подробно разписват и ангажиментите на операторите към организаторите на благотоворителните кампании.

Редица неправителствени организации досега повдигаха въпроса за премахването на данъка върху съобщенията с благотворителна цел. Мобилните оператори обясняваха неколкократно, че ще бъдат санкционирани от данъчните, ако не начисляват данъка върху съобщенията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
bigi
преди 11 години
Какво е това "указание", издайте закон!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
data
преди 11 години
Е най-накрая ! Но няма как да не се отбележи , че предложения за отпадането на ддс-то върху дарителските sms-си има поне от 10 г. и, че Дянков и Борисов може да са всякакви НО само те премахнаха очеизваждащата несправедливост да се събира данък от дареното . Браво !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още