IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еколози критикуват мерките на кабинета срещу климатичните промени

Подготвеният проектозакон копира формално еврозаконодателството, смятат от организацията „Коалиция за климата“

10:37 | 04.09.12 г.
Еколози критикуват мерките на кабинета срещу климатичните промени

Предложеният от министерството на околната среда проектозакон за ограничаване на измененията на климата е твърде схематичен и не отговаря на потребностите на обществото за преминаване към нисковъглеродна икономика и за реално намаление на вредните емисии.

Това се посочва в специално обръщение до правителството, разпратено от „Коалиция за климата - България“, обединяваща екологичните организации WWF, Greenpeace и „За земята“.

Еколозите протестират срещу непрозрачния подход, по който е подготвен законопроекта, въпреки че в началото на годината от екоминистерството декларираха, че при неговата подготовка ще привлекат и неправителствения сектор.

„Очаквахме като експерти да участваме в работните групи по закона, но след пълно мълчание от страна на министерството изведнъж видяхме готовия проект, качен на страницата за министерството за обществено обсъждане, като сроковете за мнение бяха само девет работни дни от края на август“, съобщи Деница Петрова от българския офис на  Greenpeace.

България попада в силно уязвимите от природните стихии географски региони, затова е важно да се въведат адекватни политики за противодействие, които да неутрализират щетите за икономиката на страната, се посочва още в позицията на еколозите.

В тази връзка очакванията на еколозите са за създаването на всеобхватен закон, който да бъде приложим за българските условия, а не само формално да преписва европейското законодателство, както се е получило със сегашния проект.

„Изработването на подобно законодателство е сложен и продължителен процес, който в останалите европейски държави отнема почти година и се извършва с широкото участие на неправителствения сектор“, посочи за Investor.bg Георги Стефанов, експерт от коалицията.

В резултат на подобни обсъждания би могло да се въведат приложими политики, които да насърчават бизнеса да инвестира в екологични технологии и да въвеждат програми за ограничаване на въглеродните емисии, заключават еколозите.

Затова и представителите на коалицията настояват администрацията в министерството да направи повторен преглед на аналогичните закони в останалите европейски държави, които да бъдат приложени рационално в българските условия.

Необходимо е още да бъдат посочени и точните източници финнасиране на бъдещите политики, като например създаването на „въглеродна банка“.

Във вразка с прилагането на съответния контрол законът трябва да разграничи и отговорностите между държавната и местните власти при осъществяването на задачите, посочват още еколозите.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още