IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът е все по-скептичен за наемането на служители до края на годината

Едва 16% от работодателите очакват да увеличат персонала си през последното тримесечие, сочи проучване

11:44 | 14.09.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Бизнесът е все по-скептичен за наемането на служители до края на годината

Две трети от работодателите у нас не планират да назначават нови служители до края на тази година. Едва 16% от мениджърите очакват да увеличат персонала си, а 11% имат намерение да го намалят.

Това са основните изводи от обзорното изследване на Manpower България за заетостта през четвъртото тримесечие на 2012 г., което е проведено сред 751 работодатели в България.

Всички анкетирани са отговорили на въпроса: „Как очаквате да се промени общата заетост във вашата компания през трите месеца до края на декември 2012 г. в сравнение с настоящото тримесечие?” 

Изследването заключава, че сравнени с третото тримесечие на 2012 г., перспективите за наемане все повече намаляват. Тази тенденция е отчетлива, както по региони, така и по икономически сектори. 

Единствено работодателите в София и Пловдив очакват да увеличат работната си сила през следващите три месеца. Но бизнесът от Варна, Русе и Бургас има отрицатална прогноза за заетостта. Перспективите за наемане са най-слаби във Варна.

Анкетата на Manpower България отчита, че най-оптимистично настроени по отношение на наемането на нови хора са работодателите в секторите финанси, застраховане, недвижими имоти и бизнес услуги. Добри са очакванията също в публичния и социалния сектори.

В останалите икономически дейности се наблюдават предпазливо оптимистични нива на наемане. Такива са прогнозите за секторите транспорт, складове и комуникации, търговия на едро и дребно.

Работодателите от сферата на ресторантьорството и хотелиерството предвиждат сериозни намаления на персонала. Слаби са перспективите за наемане и в секторите земеделие, лов, лесовъдство и риболов, както и в минното дело.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още