IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите настъпват срещу монопола на търговските вериги

С промени в Закона за защита на конкуренцията представители на основните парламентарно представени партии предлагат закрила за българското производство

14:05 | 17.09.12 г. 2
Депутатите настъпват срещу монопола на търговските вериги

По искане на бизнеса представителите на четири от парламентарно представените партии внесоха промени в Закона за защита на конкуренцията, чиято цел е да бъде ограничено монополното положение на търговските вериги при подписването на договорите с производителите на храни.

Проектопромените са подписани от Мартин Димитров като представител на парламентарната група на Синята коалиция, Йордан Цонев от ДПС, Румен Овчаров от „Коалиция за България“ и Диан Червенкондев от групата на ГЕРБ.

Като анализират появилите се диспропорции на пазара, предизвикани от взаимооотношенията между предприятията и търговските вериги, вносителите на закона предлагат да се въведе адекватна защита срещу едностранно налагане на „пазарна сила“ в догодворните отношения.

В мотивите към закона се посочва, че в тази връзка се въвежда ново понятие „значителна пазарна сила“, като се определят и съответните критерии за нейното дефиниране.

Според проектопромените значителна пазарна сила може да притежава дори предпирятие, което няма господстващо положение, но с действията си може да попречи за развитието на нормалната конкурентна среда.

Законовите промени са предизвикани от безбройните сигнали на произвоидителите на хранителни изделия, които недоволстват от едностранно прилаганите промоционални програми на хипермаркетите, при които бизнесът е принуден да продава продукцията си на цени под себестойност.

Притиснати от необходимостта да присъстват в търговските вериги, където потреблението е най-голямо, предприемачите са длъжни да се съобразяват с тези договори, припомниха предприемачи от хранителния бранш.

Ако промените влязат в сила, Комисията за защита на конкуренцията трябва да направи и съответните корекции в устройствения си правилник, се посочва в закона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 2
dean.jordanov
преди 11 години
Не съм сигурен ама това точка 1 май не е така. Т.Е. да се работи на загуба и с дъмпинг не е забранено по закон. То точно така големите западни вериги фалираха малките предприемачи търговци. Те се дотират от майките си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
kefal
преди 11 години
Много странно, има поне 2 неща които ми убягват:1. Не е ли забранен официално дъмпинга у нас? Т.е. по спомен продажбата на продукт под себестойност с цел придобиване на пазарен дял мисля че е забранено у нас, или поне беше в миналото. Тогава защо е нужно да се променят законите? Проверки трябва по веригите, където има пилешко на 1.50лв./кг. и сирене на 2лв./кг., значи има дъмпинг.2. Не е ясно дава ли се право на правителството да инициира и да ръководи картели по ценоображуването на някои стоки? Защото сега май няма право, но КЗК си трае ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още