IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 20 септември

07:50 | 20.09.12 г.
Преглед на печата за 20 септември

Нова комисия ще бори корупцията сред опозицията

в. „Сега”

Депутатите на ГЕРБ дадоха рамо на идеята на Яне Янев - лидер на РЗС, доскорошен яростен критик на властта и сегашен горещ привърженик на премиера Бойко Борисов, да бъде създадена специална парламентарна комисия, която да разследва корупционни скандали от последните години, които засягат най-вече опозицията.

В предложението на Янев липсват конкретни случаи, но той обясни, че сред тях са СПИН скандалът в БСП, АЕЦ "Белене", строежът на "Цанков камък", покрай който лидерът на ДПС Ахмед Доган получи рекордния хонорар от 1.5 млн. лв. като консултант.

Актуалният скандал с бившия шеф на АЕЦ "Козлодуй" Александър Николов, който бе нападнат и бит през ноември 2011 г., не влиза в сметките на Янев. Ден по-рано самият Николов обвини бившия депутат от ГЕРБ Николай Коцев, че стои зад побоя, а изпълнителният директор на централата=

София обособи 2 зони за индустрия и бизнес паркове 

в. „Сега”

Столичната община вече има визия за това как ще се развива икономиката на града и как да се реши проблемът с най-бедните квартали с европейско финансиране.

В проекта за интегрирания план за градско възстановяване и развитие местата с икономически потенциал са обособени в две зони. Едната ще се води зона "Изток", в която влизат НПЗ "Искър", СПЗ "Слатина", "Къро", "БАН 4-ти км", "7-и - 11-и км".

Тези места са избрани заради близостта им до летище София, магистрала "Тракия" и Околовръстния път. Наличието на големи свободни незастроени терени ги прави привлекателни за инвестиции и развитие на големи нови проекти - логистични паркове, бизнес и търговски центрове, хотели, складови и производствени бази. Именно на това място се предвижда да бъде изграден и първият високотехнологичен парк в България.

Краят на вечните длъжници

в. КапиталDaIly

Реакциите и оценките на идеята за десетгодишна абсолютна давност за задълженията на физическите лица не са еднозначни, но няма и твърди противници. Това показа допитване на "Капитал Daily" до различни заинтересувани страни, които видяха в проекта много неясноти за изясняване и го оприличиха по-скоро на частично решение.

В повечето европейски страни под различна форма съществува възможност за т. нар. личен или частен фалит, а в САЩ теорията и практиката в областта са силно развити (виж карето).
Замисълът на предложението, чийто автор е депутатът от ГЕРБ Емил Радев, е да запълни липсата на такава законова опция в България.

Затова се предвижда да тече десетгодишен срок, през който, ако някой кредитор - банки, доставчици на комунални услуги като парно и телефон, лизинг или пък друго физическо лице, не успее да си събере вземанията, те да се считат за погасени.

Данъчните отварят швейцарски сметки

в. „Стандарт”

Родните данъчни ще получават информация за сметките на българи в швейцарски банки. Това ще стане благодарение на новата Спогодба за избягване на двойно данъчно облагане на доходите, която беше парафирана вчера от вицепремиера Симеон Дянков и посланика на Швейцария у нас Регина Ешер.

Документът поправя съществен пропуск в действащата досега спогодба, подписана още през 1991 г., който засяга именно обмен на банкова информация между двете страни.

Така вече при възникнала данъчна проверка на гражданин у нас инспекторите на НАП ще могат да изискат от швейцарските си колеги пълна информация за банковите му сметки в Швейцария. Така ще стане ясно дали съхраняваната сума в швейцарска банка съответства на реалните доходи на българина, в което са се усъмнили родните данъчни, обясниха от Министерството на финансите.

Търсят 6 млрд. лв. за водния сектор у нас

в. „Новинар”

Шест млрд. евро са необходимите инвестиции във водния сектор, съобщи вчера министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Тази сфера ще е съсредоточена към публично-частното партньорство, допълни тя. Строителният министър обясни, че не са ни нужни 52 ВиК дружества. Загубите на вода са над 80% в общини като Добрич, а в страната са над 50%.

През следващата година ще бъдат построени три язовира и ще се направят пречиствателни станции към тях, изтъкна Павлова.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още