IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възможно е да се орежат привилегии на военните срещу по-високи заплати

Правителството търси приоритетно средства за увеличаване на възнагражденията на учители и лекари

15:41 | 24.09.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Възможно е да се орежат привилегии на военните срещу по-високи заплати

Възможно е да се орежат някои от привилегиите на военните, за да се постигне споразумение за по-високи заплати. Това каза министърът на отбраната Аню Ангелов по повод на искането за увеличаване на възнагражденията на хората под пагон, предаде БТА.

В бъдеще при пенсионирането на служителите на министерството на отбраната ще се има предвид не само стажът, а и възрастта, която ще е еднаква за мъжете и за жените. Ангелов уточни, че идеята е военните да се пенсионират, както хората от първа категория труд.

Министърът посочи, че е възможно да бъде отнета още една привилегия на военните, а именно платеният им годишен отпуск от 40 дни вече да се брои не като работни, а като календарни дни. 

Все още не е ясно с колко ще бъдат повишени заплатите на военните. Очаква се окончателният процент да се изясни на 28 септември, когато ще се състоят финалните преговори с експертите от министерството на финансите. Ангелов беше категоричен, че ще отстоява докрай различните видове компенсации, които ползват хората под пагон да не бъдат променяни или отнемани.

По повод на протестите на полицаите и искането им за 25-процентно увеличение на заплатите премиерът Бойко Борисов заяви, че „държавата няма как да отстъпи пред исканията на полицаите“. Припомняме, че предложението на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов е възнагражденията в системата да бъдат повишени с 5 до 7%.

Министър-председателят уточни, че в момента усилията на кабинета са насочени към увеличаване на възнагражденията на учители и лекари, както и на пенсиите. „Едва след това при първа възможност ще бъдат вдигнати заплатите на служителите в МВР, а после и в други сфери“, каза премиерът.

По последна информация пенсиите ще бъдат вдигнати с около 10% от април догодина. Миналия месец беше договорено от 1 януари 2013 г. основните заплати на лекарите и медицинските сестри да бъдат увеличени с между 10 и 20 процента. Обсъжда се и възможност за 15% по-високи заплати на учителите от 1 януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още