IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Договорът за "Белене" не е подписан от БСП заради инфлационния индекс

Москва е настоявала да се съобразим с инфлацията в Русия, а не с тази в еврозоната, както е предлагало българското правителство

10:08 | 04.10.12 г. 3
Договорът за "Белене" не е подписан от БСП заради инфлационния индекс

БСП не е подписала договора за строежа на АЕЦ „Белене“, защото не е могла да постигне споразумение с руската страна за инфлационния индекс. Това призна енергийният министър в правителството на Тройната коалиция Петър Димитров в ефира на bTV.

Той посочи, че „Атомстройекспорт“ е настоявала да се вземе предвид руската инфлация, която обаче е била 2-3 пъти по-висока от българската. България е настоявала договорът да бъде индексиран спрямо инфлацията в еврозоната, а мотивът – че плащаме в евро, допълни Димитров. Москва обаче е контрирала, че реакторите се изработват в Русия, а на служителите се плаща в рубли и така, до подписване на окончателен договор не се е стигнало.

За Димитров обаче подписаните две споразумения (през 2006 и 2008 година) са със силата на договор. Те са подписани на официални церемонии, в присъствието на президентите на двете страни, допълни той.

Диан Червенкондев, който ще оглави временната анкетна комисия към НС, натоварена с проверката на целия проект от 2002 до 2012 година, коментира, че по смисъла на Закона за обществените поръчки, договор между НЕК и „Атомстройекспорт“ няма.

Депутатът обясни още, че "категорично има нарушения по проекта" и неговата комисия ще докаже това. Той посочи за пример почистването на площадката на централата, което е било възложено на „Атомстройекспорт“ без търг. За тази дейност сме платили 100 млн. евро. Освен това има и съмнения за корупция.

„Нито руският президент, нито руският премиер, нито някой от „Атомстройекспорт“ ми е предлагал подкуп“, категорично отрече това твърдение Петър Димитров.

В студиото на телевизията се заформи и дебат относно въпроса, който ще бъде зададен по време на референдума. Според Димитров управляващите нямат право да променят формулировката, направена при събирането на подписката. Чевренкондев обаче коментира, че имат право да правят уточняващи въпроси.

Как точно ще бъде формулиран въпросът на референдума обаче ще бъде възложено на правната комисия към парламента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Isumu
преди 11 години
Той не е взел подкуп, той даже го е направил за без пари, нали е техен дворянин! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
data
преди 11 години
"БСП не е подписала договора за строежа на АЕЦ Белене, защото не е могла да постигне споразумение с руската страна за инфлационния индекс. Това призна енергийният министър в правителството на Тройната коалиция Петър Димитров в ефира на bTV. "И всичко е било нормално , НО ЗАЩО БЕЗ ДА СТЕ ПОСТИГНАЛИ СПОРАЗУМЕНИЕ СТЕ ПРЕВЕЛИ ПАРИ и по този начин сте направили заложник цяла България ? И сега за да се измъкнете разигравате тоя цирк с референдума ? За да се оправдавате ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още