IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

RWE се отказала от АЕЦ Белене заради липсата на финансиране и на договор

От НЕК показаха официалното уведомление за оттеглянето на германската компания от проекта

17:27 | 03.10.12 г. 6
RWE се отказала от АЕЦ Белене заради липсата на финансиране и на договор

Германската компания RWE се е оттеглила от проекта „Белене“ тъй като не е имало финансиране и не е подписан договор за проектиране, доставка и изграждане на централата. Документът трябваше да се подпише между българската и руската страна. Уточнението беше направено от изпълнителния директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Михаил Андонов, цитиран от БТА.

По време на специална пресконференция в Министерство на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) беше показано официалното уведомление на германската компания, с което тя се оттегля от проекта. Това разяснение беше изискано от премиера по-рано днес по време на заседанието на Министерския съвет.

RWE беше избрана от НЕК за стратегически инвеститор при реализацията на проекта на 19 декември 2008 година. Между двете страни беше сключено стратегическо споразумение. В продължение на 16 месеца обаче не е намерено решение на два основни въпроса – за начина и подхода при финансиране на проекта и липсата на подпис върху договор за строителство с „Атомстройекспорт“, разказа днес Андонов.

Документът с руската страна не е подписан заради липсата на споразумение относно инфлационния индекс при изчисляване на стойността на проекта, както и дяловото участие на страните в проекта.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев посочи, че по време на преговорите германската компания не е правила оценка дали проектът е добър или не, а единствените коментари са били свързани с финансирането.

По договор RWE трябваше да осигури средства, за да финансира 49% от собствеността в централата. Компанията не е успяла да направи това, нито е внесла и бонус от 500 хил. евро, каквито са били изискванията в подписаните документи.

В крайна сметка RWE се оттегли от проекта на 27 октомври 2009 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:29 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
Longin
преди 11 години
http://***.investor.bg/forum/showthread.php?p=1059313322#post1059313322
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
data
преди 11 години
Това смятам е икономически форум и пишат хора грамотни . Та някой чувал ли е за "инвеститор" та бил той и в проект за 20 хил. лв , който може да се оттегли от даден проект с лист хартия А4 ? Според мен истински инвеститор, с гаранции и неустойки за неспазени ангажименти този проект никога е нямал !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 2
rumen221
преди 11 години
ГЕРБ обогати науката с нова мерна единицаЗА НАГЛОСТ!!!Цитирам ги: - Германската компания RWE се е оттеглила от проекта АЕЦ Белене, тъй като не е имало финансиранеКОЕТО ТРЯБВАШЕ НА ОСИГУРИ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ГЕРБ! и не е подписан договор за проектиране, доставка и изграждане на централата. Документът трябваше да се подпише между българската и руската странаПАК ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ГЕРБ!! И ОЩЕ: министър обясни, че не могъл да се свърже с компанията, защото днес те имат празник- ГОРКИТЕ ГЕРМАНЦИ, ОЩЕ НЯМАТ МОБИЛНИ ТЕЛЕФОНИ!!!И ОЩЕ И ОЩЕ:с руската страна не е подписан заради липсата на споразумение относно инфлационния индекс при изчисляване на стойността на проекта, - В писмо от 01.08.2006 г. Атомстройекспорт потвърждава ескалация на цената в евро съгласно EUROSTAT.- НАГЛОСТ, НАГЛОСТ!!! И ПРОДЪЛЖАВАТкакто и дяловото участие на страните в проектНО ПО-ДОЛЕ САМИ СИ ПРИЗНАВАТ:По договор RWE трябваше да осигури средства, за да финансира 49% от собствеността в централата.НАПРАВО ГЕНИИ В ОБЛАСТТА НА НАГЛОСТТА!!! ЗАСЛУЖАВАТ НОБЕЛОВА НАГРАДА ЗА УТОЧНЯВАНЕ РАЗМЕРА НА МЕРНАТА ЕДИНИЦА ЗА НОГЛОСТЕДИН ГЕРБ НАГЛОСТ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
финансист
преди 11 години
Г-да управляващи пак замазвате истината. Защо не прочетохте точно какво е написала RWE. Там ясно е написано, че хората са ви чакали една година и половина да вземете решение а вие през цялото време бяхте тука има тука няма. Ами кой би финансирал в такава държава с такива управляващи? НИКОЙ! Станахме за смях в Европа. Какви сте вие бе като не можете да вземате решения оставете държавата на мира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
data
преди 11 години
Е много ясно че германиите няма да се вържат на руската уловка с инфлацията . То само ние сме способни на това - дайте едни пари пък не се притеснявайте ша съ разберем .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още