IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Временна парламентарна комисия ще проверява АЕЦ Белене

В продължение на два месеца ще бъдат проследени действията на правителствата от 2002 до 2012 година по този проект

12:45 | 03.10.12 г.
Временна парламентарна комисия ще проверява АЕЦ Белене

Временна анкетна комисия ще провери проекта за строеж на АЕЦ „Белене“. Предложението беше одобрено по време на гласуване в Народното събрание днес (3 октомври). Със 112 гласа "за", 19 "против" и 8 "въздържал се" парламентът реши за създаването на анкетната комисия, съобщи БТА. 

Дебатите относно създаването на тази комисия продължиха няколко часа, но в крайна сметка депутатите решиха в полза на създаването й. В следващите два месеца тя ще има мандат да провери действията на три правителства досега по отношение на проекта.

Председател на комисията ще бъде депутатът от ГЕРБ Диан Червенкондев. В състава й влизат 13 депутати - шестима от парламентарната група на ГЕРБ, по двама от БСП и ДПС, както и представител на "Атака" и един независим депутат, отбелязва БНР.

Предложението за формиране на временната комисия за проверка на проекта „Белене“ от 2002 до 2012 година беше внесено от депутати от „Синята коалиция“ и на ГЕРБ.

По време на дебатите обаче не беше прието искането на „Коалиция за България“ да бъде обсъдена отмяната на решението за строеж на атомната централа.

През март депутатите гласуваха „за“ замразяването на проекта по предложение на правителството. Въпреки това за половин година премиерът не е предприел действия за прекратяване на строежа и не са били договорени окончателните условия за спирането на проекта, нито е спряно лицензирането на централата, коментира лидерът на „Демократи за силна България“ Иван Костов от парламентарната трибуна.

Депутатите отхвърлиха неговото искане премиерът да бъде привикан в Народното събрание и изслушан по поставените от Костов въпроси.

Заседанията на комисията ще се предават пряко по БНТ и БНР. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:45 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още