IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наредба ще определя минималните количества сяра в брикетите на пазара

Екоминистерството се активизира с нови мерки за ограничаване на замърсяването на градския въздух

10:33 | 09.10.12 г. 1
Наредба ще определя минималните количества сяра в брикетите на пазара

Междуведомствена работна група в Министерство на околната среда и водите (МОСВ) обсъжда наредба, която да определи минималните количества сяра и пепел във въглищата и брикетите, съобщава БТА.

Отоплението с твърдо гориво през зимните месеци е един от големите замърсители с фини прахови частици. По данни на МОСВ около 58 на сто от обитаваните жилища у нас използват дърва и въглища за отопление, припомни експертът от дирекция „Опазване чистотата на въздуха“ към ведомството Иван Ангелов.

Замърсяването с фини прахови частици е сериозен проблем за 29 общини в България. По тази причина и от МОСВ са започнали работата по наредбата.

Изискванията за минималните количества сяра и пепел ще важат за всички въглища и брикети на пазара.

На този етап обаче все още не е ясно кога този нормативен акт ще влезе в сила, а и трябва да се има предвид и технологично време, за да може търговците да отговорят на изискванията.

В министерството обсъждат и още мерки за ограничаване на замърсяването на въздуха на градовете, сред които са по-малко пясък и използване на химически реагенти, които не замърсяват околната среда, при зимното поддържане на пътищата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 14 rate down comment 0
fras
преди 11 години
Междуведомствена работна група в Министерство на околната среда и водите (МОСВ) обсъжда наредба, която да определи минималните количества сяра и пепел във въглищата и ***, съобщава БТА.----------------------------------------------Дали няма да определят максималните количества, а!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още