IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въглищата за следващия отоплителен сезон поскъпват с 15%

Завишението на цените се обяснява с поскъпването на транспортните разходи при вноса на твърдото гориво от Русия

10:42 | 14.08.12 г. 2
Въглищата за следващия отоплителен сезон поскъпват с 15%

През следващия отоплителен сезон въглищата ще поскъпнат с около 15 процента спрямо миналата зима. Това съобщи в интервю за БТА Бисер Владимиров, регионален мениджър на "Топливо" за София.

Новите цени се определят от нарасналите транспортни разходи на при вноса на въглищата от Русия. В момента цената за тон твърдо гориво е 330 лева. 

„Хората вече са започнали да се снабдяват с дърва и въглища за зимния сезон, но масовото купуване на материали за огрев ще бъде през септември. Домакинство, отопляващо се на въглища, обикновено купува между 5 и 7 тона за зимата“, посочи Владимиров. 

В момента се купуват и дърва, но не се забелязва по-високо от обичайното търсене, коментира регионалният мениджър на фирмата за отоплителни продукти. 

Цената на нарязаните и нацепени дърва на дребно е 80 лв. за кубик, а фабрично нарязаната дървесина се предлага за 65 лв. на кубик. В същото време фирмите за дървесина предлагат продукцията си на търговците по 50 лв. за кубик, съобщиха пред Investor.bg представители от дърводобивния бранш.

Владимиров посочи, че по данни на "Топливо" не се отчитало повишение на цената на дървата за огрев спрямо предишния сезон. Поскъпването на дървата за огрев, което се наблюдава от един месец поради засилените продажби на Гърция, ще се усети на вътрешния пазар много скоро, коментират представители на бранша.

Добрата новина е, че на този етап няма промяна в цените на пелетите, които се купуват от собственици на отоплителни уреди, ползващи новото гориво.

Все по-често клиентите търсят пелети, тъй като те са опаковани и метеорологичните условия не са от съществено значение при покупката им, отбелязват още от "Топливо". Цената на пелетите е 460 лв. на тон.

„Отчитаме завишено търсене към тях, като клиенти, отоплявали са на въглища, дърва и дори на газ, преминават към този нов вид продукт за отопление, посочи експертът. Търсени са и екобрикетите, тяхната цена е 350 лв. на тон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
stoiloff
преди 11 години
Много стари хора с мижави пенсии, непозволяващи им да имат достойни старини и живот, може да не изкарат зимата. Но кой ли има достоен живот у нас, когато дори собствените ти народни избранници и правителство, са готови да те унищожат за некой лев, дарен им от икономически големи субекти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
naso_fr
преди 11 години
Сега ще видим държавата колко е подготвена за пазарните трусове...Пак ли ще имаме комунистически приоми в стил Найденов, или този път правителството си е свършило домашното...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още