IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добиваните в България въглища може да възстановят цените си от 2009 г.

Синдикати и правителство обсъждат спасителни варианти за енергетиката

17:42 | 30.05.11 г.
Добиваните в България въглища може да възстановят цените си от 2009 г.

Правителството и синдикатите вероятно ще постигнат съгласие за увеличение на цената на въглищата от Маришкия басейн до стойностите отпреди две години. Това обяви след днешната среща с премиера Бойко Борисов президентът на Конфедерацията на независимите синдикати в България КНСБ Пламен Димитров, предаде БТА.

Натрупаните проблеми в енергетиката и възможните варианти за решаването им  са били основните теми на срещата, на която присъстваха още министрите на финансите Симеон Дянков, на икономиката Трайчо Трайков и на околната среда Нона Караджова.

„През изминалите две години всички по веригата на енергетиката у нас направиха своя жест, като свиха коланите, за да може във времена на криза цената на електроенергията да бъде възможно най-ниска“, обясни министър Трайков. По думите му това се отнася и за мините, където цената на въглищата също е била намалена миналата година.

Според Трайков евентуалното възстановяване на тази цена би означавало близо 14 млн. лв. допълнителни приходи за мините. Той поясни, че лигнитните въглища не са борсова стока и няма референтна цена, а се базира на приходите и разходите на дружеството-производители.

Синдикатите подкрепят и идеята за изграждане на два нови блока в "ТЕЦ Марица Изток 2" в следващите години.

На срещата министър Трайков е информирал за възможностите за кандидатстване по демонстрационен проект за използване на чисти въглищни технологии, за улавяне и съхранение на въглерод.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:58 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още