IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данъкът върху доходите от лихви - повече негативи, отколкото ползи*

Четете първите коментари на предложението за данък върху доходите от лихви

16:13 | 10.10.12 г. 42
Данъкът върху доходите от лихви - повече негативи, отколкото ползи*

КНСБ

От синдикалната организация обвиниха правителството, че е избегнало обсъждането на въпроса за облагането на доходите от лихви по депозити. В съобщение на организацията до медиите се посочва, че подобно предложение не е било обсъдено на заседанието на тристранния съвет вчера.

От КНСБ смятат, че по-добър вариант е да се търсят допълнителни приходи в хазната не от облагане на спестяванията на хората, а от въвеждането на данък върху финансовите транзакции, който беше възприет от 11 европейски държави.

От синдиката се позовават на изчисления на Министерството на финансите, според които данъкът върху финансовите транзакции би донесъл на бюджета 180 млн. лева, докато налогът върху лихвите по депозитите – 120 млн. лева.

КНСБ настоява мярката да бъде обсъдена допълнително, за да се вземе решение дали изобщо да се въвежда, а ако се въведе – да се прилага спрямо кои спестители ще се прилага.

БНБ

От централната банка не очакват евентуалното въвеждане на данък върху лихвите по депозитите да се отрази на стабилността на системата. "От гледна точка на баланса между сигурност и доходност банковите депозити нямат алтернатива като най-добра форма за спестяванията на гражданите у нас", посочва се в изявление на БНБ, публикувано на сайта на институцията.

От централната банка подчертават, че не са били уведомени за такова решение на правителството и не са участвали в дискусии по темата.

"Това решение е елемент от данъчната политика и засяга преди всичко данъчната тежест за гражданите и последващите от това стимули за натрупване на спестявания като източник на финансиране на инвестициите в икономиката и следва да се обсъжда от тази гледна точка", пише още в изявлението.

Сергей Станишев, председател на БСП: Управляващите наказват спестяванията

Управляващите наказват спестяванията - всяка развиваща се страна стимулира спестяванията като инвестицонен ресурс за икономиката. "Нашето правителство прави обратното", коментира лидерът на БСП Сергей Станишев по повод идеята за 10% данък върху доходите от лихви, цитиран от БТА.

Обяснението, че мярката е в подкрепа на бедните не е издържана, защото 70% от депозитите са до 1000 лева. От БСП са категорични, че няма да подкрепят предложението на финансовия министър в този му вид. Но друг вариант е да бъдат облагани само за хората с големи доходи. 

Людмила Елкова, секретар на "България на гражданите": Предложението ще издържи само седмица

Предложението да бъде налаган данък върху доходите от лихви ще издържи само седмица, по подобие на идеите за данък върху пенсиите или минимална работна заплата по региони, смятат от "България на гражданите". 

"Стана практика финансовият министър да обявява по една гръмка идея всяка седмица и така да отклонява вниманието от важните теми", смята Людмила Елкова, секретар на движението. За нея притеснителното е, че първо идеята се отричаше категорично, а сега се предлага в "12 без 5", без консултации, а хората се поставят пред свършен факт. 

Реално с данъка ще бъдат обложени бедните, тъй като богатите, притежаващи милиони, са финансово грамотни и ще могат да вземат най-подходящото за тях решение. 

Президентът Росен Плевнелиев призова за сериозен дебат по предложението за облагане на лихвите по депозитите в банки на физически лица, подплътен с повече аргументи в парламента.

„Считам, че сравнително изненадващо се появи тази идея, но очаквам и съм сигурен, че тепърва предстоят качествени дебати в парламента”, заяви държавният глава.

Президентът изрази предположения във връзка с икономическите мотиви за предложената промяна в данъчното законодателство. Той призова по проектозакона за държавния бюджет за 2013 г. да се проведе „качествен” дебат, „с цифри и с факти, а не с политическо противопоставяне”.

* Актуализирано към 17.30 ч. на 11 октомври

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

39
rate up comment 2 rate down comment 0
econo_miss
преди 11 години
Прав си , че всички кризи трябва да се понасят от можещите, но.....Не и в държава в която се изхранват 1 000 000 ***.Строят им къщи, защитават ги от лошите българи, и какво ли не.Предпочитам данъците ми да отиват за създаване на здрава армия и полиция (но не такива дето се пенсионират на по 40 с 20 заплати), отколкото за хрантутене на мързеливите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 3 rate down comment 0
tonitov
преди 11 години
Явно богатите не си държат парите в банки, искат и ние да станем богати като си завъртим паричките, Та, кой ще ни вади от кризата, нали богатите инвеститори.Ще пострадат крадците на соц-парички, които не са никак малко, дванадесет милиарда официално /които още връщаме/ и още няколко по толкова, но не официално. Как няма да ревете като нищо друго не умеете, освен да папате лихвите на не мъчените парички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 4 rate down comment 0
jj99
преди 11 години
Единственият реален начин за спестявания на пари е златото. Хората ще го разберат, ама като с повечето неща - късно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 4 rate down comment 0
jj99
преди 11 години
То именно в това е наглостта :). Не само заради инфлационната политика, лихвата не ти покрива загубите, ами те още искат да смучат. Като при това било от "богатите"... Щото богатите точно в банки си държат парите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 6 rate down comment 1
Designer
преди 11 години
Сегашното правителство прави всичко необходимо догодина да не се колебаем, а да гласуваме против тях. Не съм чувал с непопулярни мерки да печелят избори...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 3 rate down comment 0
zinvestor
преди 11 години
Отличен въпрос!Егати "икономиста"!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 4 rate down comment 4
zinvestor
преди 11 години
За да работи добре един свободен пазар, но правилата трябва да са еднакви за всички.10% данък върху лихвите е разумно и справедливо. Нали идеята на плоския данък е данъчното облагане на всички доходи да е еднакво (и ниско).Няма да ми е приятно, но аз бих подкрепил една такава мярко. Защо трябва да плащаш данък ако изкарваш парите си с труд, но ако живееш от лихви - не плащаш данък. И трудещият се и богатият рентиер ползваме еднакви "услуги" от държавата.Странична полза от това данъчно облагане би трябвало е повече пари да се влеят в икономиката вместо да стоят по банките. Това обаче едва ли ще стане, защото 10% данък е твърде малко за да "принуди" спестовниците да си похарчат парите и така да помогнат на икономиката.За да се избегне подаване на данъчни декларации от хора само с доход от лихви то следва данъкът да се удържа автоматично.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 6 rate down comment 2
Raz
преди 11 години
Привържениците на ГЕРБ да си платят членския внос по 10% от приходите си и лихвите, а може и пожече не ги спирам. Не да вземат от спестяванията на народа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 4 rate down comment 3
data
преди 11 години
По принцип ако вдигането на данъците е неизбежно - данъка върху лихвите е добре избран .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 5 rate down comment 3
dakl
преди 11 години
Обективно прогледнато, ние, българите, би трябвало да гледаме на Б.Б. и на неговото правителство като на природно бедствие/наводнение , пожар и етс../, което ние не сме били достатъчно подготвени, или съзнателно не сме предприели действия да ограничим негативните последствия от този катаклизъм върху всички нас!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още