IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данъкът върху доходите от лихви - повече негативи, отколкото ползи*

Четете първите коментари на предложението за данък върху доходите от лихви

16:13 | 10.10.12 г. 42
Данъкът върху доходите от лихви - повече негативи, отколкото ползи*

Петко Вълков, Concord Asset Management: Този данък ще бъде наказание за всеки спестяващ

Очевидно правителството има конкретни цели, които се опитва да внедри с този данък от 10% върху лихвите по депозитите.

Според мен те са две или със сигурност е поне едната от двете. Първата е с този данък от 10% кабинетът да се опита да намери допълнителни приходи, за да влее в бюджета си, който ще бъде и най-големият бюджет в историята на България.

Втората цел на правителството може да е в по-дългосрочен план, а именно да се опита да извади спестяванията на населението, а по този начин да активизира потреблението. Но според мен това активизиране ще има изцяло краткосрочен характер, който по никакъв начин няма да даде нужния стимулиращ икономиката ни ефект.

Единствено не разбирам защо управляващите се опитват всячески да ненасърчават спестяващите хора, а точно обратното  - да ги наказват.

По мое мнение тези 10% данък върху лихвите по депозитите е вид наказание за всеки, който иска да спестява и по никакъв начин не може да помогне.

На този етап не прогнозирам отлив на хората от депозитите в банките. Последните няколко години лихвите по депозитите отбелязаха спад от над 22% и въпреки това, хората не ги спряха и не ги оттеглиха. Вероятно няма да го направят и сега.

Георги Ганев, Център за либерални стратегии

Разширяването на данъчната основа на данък доходи за физически лица е логично с оглед запушването на една празнина в данъчната основа. Но ако логиката продължи до неизбежния й край – а именно режимът на облагане на лихвите при домакинствата да се изравни с този при фирмите – тогава и лихвените разходи на домакинствата трябва да се извадят от данъчната основа на тези домакинства, които правят такива разходи. С други думи, за да бъде логично присъединяването към данъчната основа за данък доходи на доходите на домакинства от лихви, е необходимо разходите на домакинствата за лихви да бъдат извадени от данъчната основа. Така е при фирмите.

Докато в разширяването на данъчната основа в посока доходите от лихви има някаква фискална логика, целесъобразността на подобно решение е изключително проблематична от гледна точка дългосрочния макроикономически растеж. Причината е, че тази промяна ще доведе до по-високо облагане на доходите от спестявания (и оттам дестимулиране на спестяванията) и (ако фискалната логика бъде доведена докрай и разходите за лихви се приспаднат от данъчната основа) до по-ниско облагане на доходите на тези, които правят обратното на спестяване – задлъжняване. Това ще означава намален стимул за национални спестявания и увеличен стимул за текущо потребление. А както е добре известно, от всички съществуващи икономически теории за дългосрочния стопански растеж, единственият краен дългосрочен определител на способността на едно стопанство да расте е нормата на национални спестявания.

Ако наистина движещият мотив на това предложение е да се изравни една неравност в еднаквото данъчно третиране на доходите на физически лица, то тогава със същия плам Министерството на финансите би трябвало да предлага и премахването на единствената различна от 20% ставка по ДДС – тази за туризма. Фактът, че не го прави и вече с години оставя тази лесно поправима неравност да съществува води до сериозни съмнения в принципността на мотивацията за облагането на доходите по лихвите.
 

Последна актуализация: 19:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

39
rate up comment 2 rate down comment 0
econo_miss
преди 11 години
Прав си , че всички кризи трябва да се понасят от можещите, но.....Не и в държава в която се изхранват 1 000 000 ***.Строят им къщи, защитават ги от лошите българи, и какво ли не.Предпочитам данъците ми да отиват за създаване на здрава армия и полиция (но не такива дето се пенсионират на по 40 с 20 заплати), отколкото за хрантутене на мързеливите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 3 rate down comment 0
tonitov
преди 11 години
Явно богатите не си държат парите в банки, искат и ние да станем богати като си завъртим паричките, Та, кой ще ни вади от кризата, нали богатите инвеститори.Ще пострадат крадците на соц-парички, които не са никак малко, дванадесет милиарда официално /които още връщаме/ и още няколко по толкова, но не официално. Как няма да ревете като нищо друго не умеете, освен да папате лихвите на не мъчените парички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 4 rate down comment 0
jj99
преди 11 години
Единственият реален начин за спестявания на пари е златото. Хората ще го разберат, ама като с повечето неща - късно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 4 rate down comment 0
jj99
преди 11 години
То именно в това е наглостта :). Не само заради инфлационната политика, лихвата не ти покрива загубите, ами те още искат да смучат. Като при това било от "богатите"... Щото богатите точно в банки си държат парите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 6 rate down comment 1
Designer
преди 11 години
Сегашното правителство прави всичко необходимо догодина да не се колебаем, а да гласуваме против тях. Не съм чувал с непопулярни мерки да печелят избори...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 3 rate down comment 0
zinvestor
преди 11 години
Отличен въпрос!Егати "икономиста"!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 4 rate down comment 4
zinvestor
преди 11 години
За да работи добре един свободен пазар, но правилата трябва да са еднакви за всички.10% данък върху лихвите е разумно и справедливо. Нали идеята на плоския данък е данъчното облагане на всички доходи да е еднакво (и ниско).Няма да ми е приятно, но аз бих подкрепил една такава мярко. Защо трябва да плащаш данък ако изкарваш парите си с труд, но ако живееш от лихви - не плащаш данък. И трудещият се и богатият рентиер ползваме еднакви "услуги" от държавата.Странична полза от това данъчно облагане би трябвало е повече пари да се влеят в икономиката вместо да стоят по банките. Това обаче едва ли ще стане, защото 10% данък е твърде малко за да "принуди" спестовниците да си похарчат парите и така да помогнат на икономиката.За да се избегне подаване на данъчни декларации от хора само с доход от лихви то следва данъкът да се удържа автоматично.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 6 rate down comment 2
Raz
преди 11 години
Привържениците на ГЕРБ да си платят членския внос по 10% от приходите си и лихвите, а може и пожече не ги спирам. Не да вземат от спестяванията на народа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 4 rate down comment 3
data
преди 11 години
По принцип ако вдигането на данъците е неизбежно - данъка върху лихвите е добре избран .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 5 rate down comment 3
dakl
преди 11 години
Обективно прогледнато, ние, българите, би трябвало да гледаме на Б.Б. и на неговото правителство като на природно бедствие/наводнение , пожар и етс../, което ние не сме били достатъчно подготвени, или съзнателно не сме предприели действия да ограничим негативните последствия от този катаклизъм върху всички нас!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още