IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСК иска връщане на бюджета на НЗОК в Тристранката

Заложено е неефективно разходване на средства, смятат от бизнес организацията

17:33 | 24.10.12 г.
БСК иска връщане на бюджета на НЗОК в Тристранката

Българската стопанска камара (БСК) настоява за връщане на проекта за бюджет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за обсъждане в Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

Работодателската организация поиска връщането на проектодокумента веднага, след като той беше внесен в парламента и публикуван на сайта на Народното събрание с дата 23 октомври 2012 г.

От стопанската камара имат няколко основни забележки във връзка с внесения проект, съобщават от БСК.

Експертите на камарата смятат, че проектобюджетът на НЗОК не е обсъждан по надлежния ред със социалните партньори и като цяло бюджетът на институцията е изработен без реформаторски подход, което предполага високата степен на неефективност при разходване на средства. 

От БСК посочват, че в него липсва информация за консолидиран бюджет за средствата, насочени към опазване здравето на българските граждани – бюджет на НЗОК, на Министерството на здравеопазването и на общините.

В становището се посочва, че не е ясно, как са определени предвидените в бюджета на социалното министерство 2,5 млн.лв. за покриване на разходите на лечебните заведения за услуги, предоставени на здравно неосигурени лица.

По данни на министъра на здравеопазването лечебните заведения имат дългове в размер на 328 млн. лв., а в бюджета на НЗОК и в Републиканския бюджет не са предвидени средства за покриването им.

Освен това в проектобюджета на НЗОК са заложени 3 млн. лв. за Националната агенция за приходите, като насърчителна мярка за събиране на здравните вноски. В същото време, не е предвидена санкция за несъбиране на вноските от здравно неосигурените.

Липсва отчет от страна на МЗ относно начина на разходване на получените през 2011 г. от НЗОК 340 млн. лв. и още 100 млн. лв. през 2012 г. Продължава да е неясно каква част от тези средства е изхарчена и дали има разходи за дейности, които не са предназначени за осигурените лица. Липсва яснота ще бъдат ли отразени тези средства в бюджета на НЗОК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:55 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още