IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НСИ призна за грешката с данните за българските туристи

Българският турист е харчил средно 779 евро за почивка през 2011 г., а не 2 092 евро, както бе обявено от европейската статистическа служба

19:48 | 05.11.12 г. 4
НСИ призна за грешката с данните за българските туристи

След като Евростат и Националният статистически институт (НСИ) са направили паралелна проверка за броя на българските граждани, пътували в страната и чужбина през 2011 г., и за направените от тях разходи, е отстранена техническа грешка и данните са коригирани, съобщиха от националната статистиката.

Миналата седмица бяха цитирани данни на Евростат за туристическите пътувания в страните от Европейския съюз (ЕС), според които българите са на четвърто място по похарчени пари за туризъм - средно по 2092 евро на човек.

След запитвания от страна на български медии за възможна грешка Евростат изтри данните за България, докато се провери случая. Проверявани са и данните за още 9 държави от Еврообщността, уточняват от НСИ. 

От института обясняват, че наблюдението на туристическите пътувания и разходи за туризъм на населението е организирано като тримесечно съгласно Директива 97/56 на Европейската комисия за събиране на данни в областта на туризма. Тримесечните данни се изпращат регулярно и се публикуват на страницата на Евростат в интернет.

Годишните данни за броя на пътуванията (2 458 419), броя на нощувките (21 166 012) и разходите за туризъм (870 919 хиляди евро) се получават като сума от резултатите от тримесечните изследвания. При броя на туристите обаче резултатите за годината се формирали по друг начин и представляват експертна оценка на база тримесечните изследвания. Такава оценка Евростат прави за пръв път, информират от НСИ.

Всички страни-членки на ЕС използват една и съща методика при отчитането на данните за туристите, така че грешката не е резултат от национални особености на събирането на информацията.

След отстраняването на техническата грешка при изчисляването на данните от страна на НСИ е установено, че броят на туристите, пътували в страната и чужбина за 4 и повече нощувки, възлиза на 1 117 119 вместо подадените данни за 416 250 туристи. Това обяснява корекцията за средния разход на един български турист на 779 евро вместо публикуваните първоначално 2 092 евро за всички пътувания в страната и в чужбина през 2011 година.

От 2012 г. това изследване става регулярно и данните ще се публикуват годишно съгласно Регламент 692/2011 на Европейския парламент и Съвета на Европа относно европейска статистика на туризма, посочват от НСИ. Оттам казват и че за подобряване на данните "НСИ ще усъвършенства сътрудничеството си с други институции (МВР, МИЕТ, браншови организации) като допълнителни източници на информация за пътуванията на българските граждани в страната и в чужбина".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 2
bigiadri
преди 11 години
Kви туристи , кви пет лева!Болшенството хора отиват в чужбина да заработят някой лев , щото тук в БГ е пълна скръб!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
Internet
преди 11 години
Поредната гербаджийска пропагандна атака не минаСори!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
RedBot
преди 11 години
Почти като тукашните :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
SEBULBA
преди 11 години
Чиновниците там не стига, че са ***-хрантутници, но на всичкото отгоре са и ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още