IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световната банка: Най-сериозният проблем за България е демографската криза

Според финансовия министър Симеон Дянков обаче основният проблем са ниските ни доходи

12:14 | 15.11.12 г. 46
Световната банка: Най-сериозният проблем за България е демографската криза

Световната банка и финансовият министър Симеон Дянков се разминаха във вижданията си за основните предизвикателства пред България и българската икономика.

По време на икономически форум, организиран от Световната банка, Питър Харолд, регионален директор на институцията за Централна и Източна Европа и балтийските държави, подчерта, че най-сериозното предизвикателство, пред което се изправя страната ни, са демографските проблеми.

Харолд посочи, че въпреки значителните постижения през последните 20 години, България се изправя пред още по-несигурна външна среда и трябва да се справи с влошаващата се бизнес среда, да повиши инвестициите в иновации, както и да развива "по-зелена" икономика и да подобри енергийната ефективност.

Финансовият министър Симеон Дянков обаче постави ниските доходи като основен проблем. Демографските проблеми на страната, предизвикани от емиграцията и ниската раждаемост, той класира на второ място, а на трето – ниската енергийна ефективност и енергоемкостта на икономиката ни.

Постижения и предизвикателства

Питър Харолд посочи, че откакто е станала член на Европейския съюз, България е държавата от „Нова Европа”, която е постигнала най-бърз темп на сближаване със „Стара Европа” в сравнение с останалите страни от Централна и Източна Европа, които се присъединиха към еврообщността през 2004 и 2007 г.

Въпреки това обаче страната ни остава най-бедната страна от Евросъюза, с най-нисък дял на брутния вътрешен продукт (БВП) на глава от населението и най-ниски доходи в сравнение със средноевропейското ниво.

Що се отнася до фискалната политика обаче, страната ни се представя значително по-добре в сравнение с европейските държави, тъй като е успяла да натрупа резерви по време на бума, от които се е възползвала разумно в последните кризисни години, коментира той.

Харолд посочи, че страната ни се изправя пред изключително тежък демографски проблем. Докато работоспособната сила в по-богатите европейски държави и Северна Америка се увеличава, в България тя рязко намалява и се очаква след 50 години да се свие с 45%.

Застаряващото население и намаляването на работната сила ще доведат до сериозен ръст на финансовите разходи на държавата – и социалните, и за здравеопазване, и за поддържане на пенсионната система, коментира Питър Харолд.

Изчисленията на Световната банка показват, че за да се поддържат темповете на сближаване на България с останалите членки на Европейския съюз, ще е необходим средногодишен ръст на производителността на труда от порядъка на 5,5%.

Питър Харолд подчерта, че е необходимо да се провеждат политики за стимулиране на най-младите и по-възрастните хора активно да участват на пазара на труда, за да бъде постигната националната цел за 75% заетост към 2020 г.

Той припомни и резултатите от бизнес изследванията на Световната банка, според които в последните години се наблюдава влошаване на бизнес средата, и призова за осъществяването на ключови реформи за насърчаване на бизнеса и инвестициите.

Според Симеон Дянков обаче основното предизвикателство пред България е да бъдат достигнати средноевропейските доходи.

Той посочи, че в последните години очакванията на хората за подобряването на доходите са били прекалено големи, особено откакто страната ни влезе в Европейския съюз.

По думите на Дянков заради тези очаквания са взети и редица грешни политически решения, както и са отложени важни реформи.

Той обаче втвърди позициите си, че очаква доходите да продължат да растат и до края на 2013 г. да достигнат 50% от средноевропейското ниво.

Дянков подчерта, че е важно страната ни да провежда такива политики, че да успее да задържи младите хора, да върне една част от тези, които са напуснали България, както и да засили енергийната ни независимост. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:11 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

35
rate up comment 2 rate down comment 0
Императорът
преди 11 години
34 - ами дигай багажът и пътувай, нямам намерение да те убеждавам да оставаш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 5 rate down comment 1
Императорът
преди 11 години
33 - само че ние искаме тази земя да остане Българска. Нашите деди не са проливали кръвта си, та ние сега да подарим земята си на ***.Всички знаем какви трябва да бъдат националните приоритети - създаване на стотици хиляди работни места, законност, дехъхризация, активна демографска политика. Всичко това е достижимо, дори не толкова трудно достижимо - но трябва решителност и държавническа воля.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 4 rate down comment 5
stone kold
преди 11 години
абе вие в ред ли сте?с българи или не държавата бг е обре4ена да иде в миналото....територията си е пак ттеритория но населението ще е друго а който иска да си съсипе животът и да гледа безмълвно как това става пред о4ите му и нищо не може да направи като противопоставяне моля нека стой и гледа аз не желаяти императоре с какво допринесе тиквата да бъде свалена от власт като стойш тук?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 6 rate down comment 0
hellwitch
преди 11 години
Няма как да е "обречена".Просто няма да има българи, а хора от други националности. Природните и климатичните условия тук са достатъчно добри, че дори при голям временен спад броя на населението ще се възстанови. Дори и това да са английски и японски пенсионери или индийци, китайци и ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 8 rate down comment 1
hellwitch
преди 11 години
Политиката е тотално сбъркана. В момента с тези 35лв детски на клапак и директни парични помощи се стимулират *** да правят по 10-15 деца.Промяната трябва да е в посока осигуряване на условия за хората с прилични доходи да имат повече деца. Да няма детски, а да има много по-нисък ДОД ако имаш деца. Нещо от сорта - без деца 20% ДОД, 1или2 - 10% 3 или повече 5% ДОД.Трябва майчинството да е 1г. на цялата заплата и още 2г. да се дават пари за гледане на детето от детегледачка или баба на МРЗ.Субсидията за детска градина трябва да върви с детето и така да има осигурена детска градина за всички деца над 3г. В училище до 4 клас трябва целодневно обучение, а след 4-ти по избор спорт в извън учебно време. Домашните са погрешни като идеология, по добре повече часове и по малко материал.Хората бягат от БГ не заради ниските доходи(преди 100г не е имало какво да се яде буквално, но раждаемост е имало),а заради неадекватните условия на живот - образования, здравеопазване, срива на морала
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 5 rate down comment 2
Императорът
преди 11 години
Може и да е обречена... с такива като тебе как да не е ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 2 rate down comment 6
stone kold
преди 11 години
хора разберете бг е обре4ена и умните хора разбраха това и се спасяват кой как може ние като неми и бездушни свидетели на това и да седим тук и да си пишем по форумите нищо няма да променим защото при преговори или други неща говорят юдейте с политиците а не с нас а ние сме бездушни твари дето само седим и се то4им колко сме силни как като сме стояли тук щели сме да променим нещо а в действителност нищо не зависи от нас а животът си те4е годините минават кой е трябвало според сценария де е добре е добре отдавна а ние си трошим животът........нека попитам противниците на това мислене ако стойш тук и робуваш на еврейна или богопомазания американец за без пари с какво помагаш на бг?напротив правиш го още по богат заради безплатния си труд който той ползва.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 5 rate down comment 1
STRAHO
преди 11 години
:D:D:D Съгласен съм с теб. Аз също нямам пристрастия към която и да е партия, но когато за черното се каже че е бяло ме засърбяват пръстите!:D:D:DИзобщо няма да се учудя на изказвания от рода на " за изригналия вулкан на островите Фиджи е виновно правителството на ГЕРБ" !:D:DЗа едно обаче ги виня. Прекалено меко пипат "бизнеса". Оставят избирателите, почти изцяло в ръцете на "бизнеса" и той буквално изсмуква жизнените му сокове! От там и възпроизводството на населението намалява а всичко що годе читаво бяга през глава в чужбина. Това е мнението ми. Но това се отнася и за всички предходни правителства след бай Тошо! / някой да не ме помисли сега за социалист:D:D обидно е/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 5 rate down comment 2
Императорът
преди 11 години
Разбирете, че алтернатива нямаме - или приемаме мерките, които изброих по-долу, или закриваме държавата, слагаме и чертата на целият Български народ, защото колкото повече време минава, толкова повече ще ескалират тия процеси - хъхризацията, обезбългаряването, паническата емиграция, икономическият срив, пълната катастрофа на здравната и пенсионната система също няма да закъснеят, ако държавен приоритет продължава да бъде наливането на колосални суми в едно племе от професионални крадци и мързеливци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 9 rate down comment 1
Императорът
преди 11 години
Само където, Бояне, в Япония не протича поощряван от самото правителство процес на етническа подмяна на населението, напротив - Япония е най-еднородната етнически страна на света !!! Нека си кажем истината в очите - тук проблемът не е толкова, че намаляват хората, по-големият проблем е експлозивното нарастване на хъхряшката популация !!! А управляващите, вместо да решат този проблем, те го ускоряват - и това по същество е противодържавна дейност и геноцид срещу Българският народ. Според анализите, още 20-а година 25% от трудоспособното население ще бъде от мръснокафявото малцинство, но като знаем, че *** отказва както да учи, така и да работи друго, освен Трайно безработен, Самотна майка и Берач на чужда собственост, това ще означава, че останалото население, ще трябва да плаща издръжката на тия 25%. Като прибавим към тях пенсионери, чиновници, прасета, правителство и т.н. ще се окаже, че един работещ ще трябва да храни поне трима неработещи - и няма и да може да си помисли за дете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още