IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въвеждат такси за шум и сигурност на гражданските летища у нас

Таксата за шум през тази година ще бъде валидна само за аерогарите в Пловдив и Горна Оряховица, а във Варна и Бургас ще бъде въведена от началото на 2013 г.

16:57 | 21.11.12 г.
Въвеждат такси за шум и сигурност на гражданските летища у нас

Въвеждат се нови такси за сигурност и за шум на гражданските ни летища. Това реши правителството днес на редовното си заседание, съобщи пресслужбата на Министерския съвет.

Новите такси са регламентирани с промени в наредбата, уреждаща използването на гражданските летища. Таксата за сигурност ще се заплаща на заминаващ пътник, а стойността й ще бъде различна на различните летища.

Таксата за шум през тази година ще бъде валидна само за терминалите в Пловдив и Горна Оряховица, а във Варна и Бургас ще бъде въведена от началото на следващата година. Стойността й ще зависи от нивото на шум на съответния вид самолет. Колкото по-високо е нивото на шума над допустимите норми, толкова по-голяма ще е таксата.

До края на 2012 г. летищата в крайморските градове ще плащат съответно по 1,77 и 1,21 евро на пътник само за такса сигурност. От 2013 г. този вид такса ще се увеличи съответно до 4,36 и 2,92 евро. Предвижда се от началото на 2014 г. да има повторно увеличение и тя да достигне съответно 5,42 евро на пътник за летището във Варна и 4,32 евро на пътник за Летище Бургас.

Същевременно правителството предлага удължаване на срока, през който всички видове такси на Летище Пловдив са намалени с 50%. Причината е позитивният ефект на мярката върху целогодишните редовни полети. предложението е таксата за сигурност на този терминал ще бъде половината от размера на таксата за пътници, а таксата за шум - 5% от таксата за кацане между 6 и 22 часа, и 10% в нощните часове.

Таксата за сигурност на летището в Горна Оряховица ще бъде 1,50 евро на пътник, а таксата за шум ще бъде 15 евроцента на тон максимално излетно тегло за всички видове летателни средства. Това съответства на политиката за привличане на нискотарифни и чартърни компании, отбелязват от правителството. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още