IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравната каса ще плаща повече медицински изделия през 2013 г.

Документите за участие в договарянето се приемат до 4 януари 2013 година

12:06 | 03.12.12 г.
Здравната каса ще плаща повече медицински изделия през 2013 г.

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) започва процедура по договаряне на стойността, до която през 2013 г. ще заплаща медицински изделия за болничната и извънболничната помощ. Целта е да се разшири достъпът на пациентите до по-голям брой медицински изделия, осигурявани от НЗОК, както и да се постигнат по-добри финансови параметри при заплащаните към момента консумативи, съобщават от касата.

Освен досегашните 14 медицински изделия, използвани в болничната помощ, от следващата година касата ще заплаща и за четири нови групи. Това са вътреочна леща, раменна става, ушиватели, както и консумативи, прилагани в неврохирургията.

Разширява се и номенклатурата в досега заплащаните от НЗОК изделия - при тазобедрените стави, съдовите протези, стентовете и др. 

В извънболничната помощ ще се договарят цени за тест-ленти за глюкомери, изделия за илео- и коло-стоми, за цистостома и друг изкуствен отвор на пикочните пътища.

Обект на договарянето могат да бъдат само такива медицински изделия, които отговарят на изискванията, определени в Закона за медицинските изделия. Те трябва да имат нанесена „СЕ” маркировка. Също така медицинско изделие, което се предлага за договаряне, следва да се заплаща от обществените здравноосигурителни фондове в поне три държави-членки на ЕС при условие, че не е произведено в България.

При изделията за болнична помощ трябва да са проведени поне две клинични проучвания.

Медицинските изделия, заплащани в извънболничната помощ, трябва да бъдат предназначени за употреба при заболяванията, посочени в списъка на заболяванията за чието домашно лечение НЗОК заплаща напълно или частично лекарства, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели.

Документите за участие в договарянето се приемат до 4 януари 2013 г., а отварянето на предложенията ще започне на 7 януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още