IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Военните ще се пенсионират и по възрастов критерий от догодина

Изпълняващите военна служба ще получават право на пенсия при натрупан 27-годишен стаж и определена възраст

17:47 | 05.12.12 г. 4
Военните ще се пенсионират и по възрастов критерий от догодина

Военнослужещите ще могат да се пенсионират при натрупан 27-годишен стаж и определена възраст. Това реши парламентът с приемането на окончателните текстове на Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО), предаде БТА.

Парламентът въведе критерий възраст за пенсиониране на военните чрез  промени в Кодекса за социално осигуряване, направени при окончателното приемане на второ четене на закона.

Лицата, изпълнявали военна служба, придобиват право на пенсия при 27 години общ осигурителен стаж, от които две трети действително прослужени като военнослужещи, и при навършване на 52-годишна възраст - за войниците (матросите), сержантите (старшините), офицерските кандидати и офицерите с младши офицерски звания, и 54-годишна възраст - за офицерите със старши и висши офицерски звания.

Военните, прослужили 15 години на длъжности от летателния състав, парашутистите, екипажите на подводните съдове и водолазния състав придобиват право на пенсия при навършване на 42-годишна възраст - за войниците (матросите), сержантите (старшините), офицерските кандидати и офицерите с младши офицерски звания и 44-годишна възраст - за офицерите със старши и висши офицерски звания.

Депутатите гласуваха за осигурителен стаж при пенсиониране, ако не е зачетен на друго основание, да се зачита времето на докторантурата, определено в нормативен акт за лицата, придобили образователна и научна степен "доктор".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
promo
преди 11 години
а ти deant колко време си им бил колега че имаш толкова задълбочени наблюдения,че спят и нищо неправят..? Разходи се до Афганистан да ги видиш как спят ! вярно егорките хора, който ще скачат с парашути, стрелят, тичат с танковете и бтр-те... до 5хх години
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 2
deant
преди 11 години
"айде да си представим 52 годишен войник."Айде!Аз не си представям, съм виждал. Всички са на бюра, спят на пейки, караулни и подобно. Нашите военни могат да работят и до 105 г, защото де факто - не вършат нищо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
Бате Пешо
преди 11 години
andi ще извиняваш ама на 52 може да работи нещо друго без да е пенсионер.Останалите като навършим 52 години и ни изгонят как се оправяме?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
andi
преди 11 години
и при навършване на 52-годишна възраст - за войниците (матросите), сержантите (старшините)айде да си представим 52 годишен войник.то бива то може ама.то да не е ,като някой хора дето стоят в кресло и си пишат закони.те там могат да изкарат и до 102г и да им се вижда лесно.горките военни.случиха на хора
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още