IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Военните отказват по-високи заплати в замяна запазване на социалните придобивки*

Предлага се парите, предвидени за увеличение на възнагражденията им, да бъдат пренасочени към пенсионерите и майките

10:18 | 01.10.12 г.
Военните отказват по-високи заплати в замяна запазване на социалните придобивки*

Военните се отказват от искането си за увеличение на заплатите и настояват да отпадне предложението за въвеждане на възраст за пенсиониране и промяната в изчисленията на отпуските, съобщи bTV.

Военните са недоволни от предложенията на министър Аню Ангелов за въвеждане на възраст за пенсиониране и промяна в изчисленията на отпуските им – в календарни, а не в работни дни, в замяна на 8-10% вдигане на заплатите им.

Увеличението беше договорено от Ангелов с финансовото министерство, като беше предвидено пенсионирането да става на определена възраст, а не както е сега - на база натрупан стаж. Основният мотив, с който военният министър настояваше за промяната, беше възможността за кариерно развитие на служителите.

При сержантите и младшите офицери предлаганата пенсионна възраст е 52 години, а при старшите и висши офицери – 54 години. За летци, водолази, парашутисти и други специални категории – съответно 42 и 44 години, като не се предвижда преходен период за промените.

Военнослужещите предлагат парите, предвидени за увеличение на заплатите, да бъдат пренасочени към пенсионерите и майките или за увеличение на заплатите на учителите или лекарите.

Ако предложенията им не бъдат приети, служителите на министерството на отбраната ще проведат национално митинг-шествие на 7 октомври.

Исканията на военните ще бъдат изпратени в отворено писмо до президента, председателя на парламента, премиера и министъра на отбраната.

По-късно министърът на финансите Симеон Дянков заяви, че заплатите на военнослужещите все пак ще бъдат увеличени, но не посочи конкретния размер на повишението. Дянков одобрява предложението на военния министър да се увеличи пенсионната възраст на военнослужещите, наред с възнаграждението.

* Допълнена към 17.15 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още