IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работниците от ВМЗ-Сопот започнаха ефективна стачка заради неизплатени заплати*

Оръжейниците не са получавали възнаграждения от септември

09:54 | 13.12.12 г.
Работниците от ВМЗ-Сопот започнаха ефективна стачка заради неизплатени заплати*

Повече от 2000 работници от ВМЗ-Сопот започнаха ефективна стачка. Те не влязоха на работните си места и се събраха пред административната сграда на завода, предаде БТА.

С викове "Искаме парите си" и "Оставка" оръжейниците изразяват недоволството от неизплатените възнаграждения. Към момента дружеството дължи общо 2,3 млн. лв. без осигуровки на служителите си.

Преди три седмици ръководството на ВМЗ сключи споразумение със синдикатите и пое ангажимент до края на ноември да изплати на работниците аванса за октомври и заплатата за септември.

Вчера (12 декември) поредните преговори на синдикатите с ръководството на завода се провалиха.

Предупредителните стачни действия на оръжейниците започнаха още през октомври. Тогава министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов каза, че трайно решение със заплатите във дружеството може да се постигне само с приватизацията на предприятието.

Процедурата по продажбата на оръжейния завод обаче се бави.

Вчера Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) удължи с 15 дни срока за подаване на обвързваща оферта за приватизацията на ВМЗ-Сопот.

Това е второто удължаване на процедурата за раздържавяване на оръжейното дружество от страна на АПСК. През август ведомството "даде" допълнителни 15 дни, а с повечето предоставено време се целеше да бъде дадена възможност на повече компании да закупят документация за участие в процедурата.

Ръководството на оръжейният завод в Сопот ще търси авансово плащане от нови договори, работата по които все още не е започната, стана ясно от думите на изпълнителният директор на ВМЗ Иван Стоенчев.

„Правим всичко възможно да се разплатим с работниците и предполагам, че до края на седмицата ще го направим, заяви той. И обясни, че за плащане на дължимите две заплати и два аванса са необходими около 2,5 милиона лева.

* Допълнена към 12.40 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още