IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов подкрепя строителството на още един блок в АЕЦ "Козлодуй"

Най-доброто нещо, което Станишев е направил, е да не подпише за АЕЦ "Белене", коментира премиерът

12:36 | 15.12.12 г.
Борисов подкрепя строителството на още един блок в АЕЦ "Козлодуй"

Премиерът Бойко Борисов подкрепи строителството на седми блок на АЕЦ “Козлодуй”.

В предаването “Годината” на Дарик радио Борисов посочи, че е “естествено седмият реактор да си дойде на мястото на спрените реактори”.

“Най-доброто нещо, което Станишев е направил, е да не подпише за АЕЦ "Белене". Против АЕЦ "Белене" сме, защото държавата трябва да извади 22 млрд. лева”, коментира премиерът.

Припомняме, че на 13 декември от името на „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности“ ЕАД в Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) е постъпило заявление с искане за определяне на местоположение за нова ядрена площадка.

Изборът на площадка е първата стъпка от техническата част на лицензионната процедура за изграждане на нова ядрена мощност.

Миналият месец стартира и процедурата по екооценката на инвестиционното предложение за седмия блок на атомната ни централа.

Правителството взе решение да построи още един реактор в АЕЦ „Козлодуй“ през април. Веднага след това България предложи на „Росатом“ да участва в изграждането на новата ядрена мощност.

Окончателно решение за строителството на новия блок обаче ще бъде взето след приключването на екооценката, както и изготвянето на технико-икономическия анализ на проекта. Според директора на централата Валентин Николов документът ще е готов през април 2013 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:37 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още