IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руските държавни железници обмислят участие в търга за „БДЖ-Товарни превози“

Днес изтича крайният срок за купуване на документация за участие в процедурата

13:01 | 27.12.12 г.
Руските държавни железници обмислят участие в търга за „БДЖ-Товарни превози“

Руската държавна компания "Российские железные дороги" (РЖД) обмисля идеята да се включи в конкурса за приватизация на „БДЖ – Товарни превози“, става ясно от статия в руското издание „Коммерсанть“. Окончателното решение ще бъде взето след анализ на международните проспекти на компанията, е официалната позиция на компанията.

Руснаците обаче ще трябва да побързат с оценките, тъй като днес (27 декември) изтича крайният срок за закупуване на документацията от Агенцията за приватизация. Обявата беше публикувана преди около месец и в нея беше записано, че се търси стратегически или финансов инвеститор за дружеството. На един транш ще бъдат продадени 2,32 млн. дяла, или 100% от собствеността на „БДЖ-Товарни превози“.

Изискванията пред стратегическите инвеститори са за приходи от последните три финансови години в размер на най-малко 100 млн. евро. Финансовите инвеститори пък ще трябва да покажат, че управляват активи на стойност поне 400 млн. евро.

Според времевия график за тази процедура, публикуван на сайта на Агенцията за приватизация, оферти за закупуване на „БДЖ-Товарни превози“ ще бъдат подавани до 15 часа на 18 февруари 2013 година.

Колебанията на РЖД са свързани основно със състоянието на подвижния състав на компанията. В България ситуацията в областта на жп транспорта е противоречива – от една страна има добре развита железопътна мрежа, а от друга – подвижният състав се намира в доволно износено състояние“, коментират от компанията пред „Коммерсанть“.

От изданието уточняват, че „БДЖ-Товарни превози“ са част от холдинга БДЖ. Компанията притежава близо 4,9 хил. вагона и 139 локомотива. Средната възраст на състава е между 21 и 40 години. В същото време обаче компанията държи над 77% от превозите на стоки на територията на България. 

ОАО РЖД е създадена през 2003 година. Компанията е държавна и е една от най-големите в Русия. Лидер е по отношение на товарните превози в страната. От години РЖД се опитва да разшири портфолиото си и участва в съвместни предприятия по проекти за строителство на жп линии във Финландия, Германия, Армения и Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още