IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повечето млекопреработватели се отказаха от растителните мазнини

Искаме разрешение от Брюксел за промяна в Наредбата за директните продажби на мляко, която да спаси семейните ферми, обяви директорът на БАБХ Йордан Войнов

09:16 | 08.01.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Повечето млекопреработватели се отказаха от растителните мазнини

От 76 предприятия от млечната индустрия у нас, само 29 са подали заявления, че ще произвеждат млечни продукти с растителни мазнини. Сухото мляко обаче е разрешено, въпреки че наредба ограничава количеството му до 20%. 

Това съобщи директорът на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) Йордан Войнов в ефира на БНТ.

Правителството се опитва да преодолее и ограничението за млечния сектор - в момента малките ферми се възползват от дерогацията за българското селско стопанство, която обаче изтича в края на 2013 година. Според нея производители на мляко, чиито ферми не отговарят на европейските изисквания, но произвеждат качествено мляко, могат да го продават на преработватели. 

"Това засяга около 80 хил. животновъдни обекта с 200 хил. животни - основно малки фермери в Родопите", коментира още Войнов. Той допълни, че е подадено заявление до Европейската комисия за промяна в Наредбата за директните продажби малки производители, които нямат промишлени мощности, да могат да продават своята продукция на търговските вериги.

През 2012 година като цяло са направени над 10 хил. проверки за качеството на храните и спазването на нормативни изисквания. Открити са 150 нарушения, а затворените обекти са 18, отчете още директорът на БАБХ.

Агенцията ще започне проверки дали се спазват изискванията в новата наредба за млечните продукти, която забранява едновременното производство в едно и също предприятие на млечни продукти от мляко и растителни мазнини.

При нарушение на наредбите, разбира се има и наказание, допълни Войнов. По негови думи при първо нарушение на новата наредба за млечните и имитиращите продукти ще бъде налагана глоба от 10 хил. лева, а при второ - се изземва лицензът за дейността. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:13 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още