IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световните модни марки все по-често ще избират да шият дрехите си у нас

Китай остава интересна дестинация за фирмите с огромни поръчки, но се отбягва от тези, които правят по-малки серии елитни маркови облекла, смята Бертрам Ролман

16:35 | 08.01.13 г.
Световните модни марки все по-често ще избират да шият дрехите си у нас

Големите модни марки в световен мащаб все по-често ще избират да шият дрехите си в България. Налице е тенденция за оттегляне на големите световни брандове, които традиционно са избирали да шият моделите си в Китай, към Южна Европа, а фокусът им пада върху инвестициите в Балканите – главно страни като България, Румъния и Македония.

Това коментира Бертрам Ролман, заместник-председател на Българската асоциация на производителите и износителите на облекло и текстил (БАПИОТ) и член на борда на директорите на Euratex пред БНР.

Той посочи няколко основни причини, които са фактор за оттеглянето на много брандове от шивашката промишленост в Китай. Първият е, че през последните три години заплатите в Китай са се повишили, а също и изискванията към условията на труд от страна на китайските власти. А това бяха основните конкурентни предимства на Китай, които в момента стават и основна причина за оттеглянето на редица фирми от този пазар.

Друг основен фактор е увеличението на транспортните разходи от и до Китай.

Същевременно България запазва своята конкурентоспособност заради ниските работни заплати, а и заради изградения имидж на висок професионализъм. В Гърция и Турция трудовото възнаграждение е доста по-високо от това у нас. В Македония заплащането е почти същото, в Румъния малко по-високо, но сравнимо.

Въпреки многото оттеглящи се фирми Ролман е на мнение, че засега Китай отстоява позициите си на лидер в областта на шиенето на ишлеме. Причината затова е големият брой работна ръка. 

„В Китай все още се поръчва много. Около 12 млн. души шият там за Европа. А това горе-долу представлява цялото активното население на България, Сърбия, Македония и Албания. Затова мисля, че започналото оттегляне от Китай дава шанс не само на България, но и на цяла Югоизточна Европа“, пояснява той.

По думите му Китай остава интересна дестинация за фирмите с огромни поръчки, но все повече се отбягва от тези, които правят по-малки серии елитни маркови облекла. Затова все по-често някъде из гънките на костюмите за световноизвестни френски и немски марки, ще видите срамежлив надпис „Произведено в България”.

"Индустрията на лукса публично продължава да твърди, че продуктите й са произведени в съответните западни страни. Така оправдава баснословните си цени и прикрива големите маржове между тях и ниското заплащане за изработката им зад граница", уточнява той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още