IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаква се бранд "България" да донесе 25% ръст на туристите у нас до 5 години

Икономическото министерство очаква новата визия и концепция на туристическия ни продукт да удвои туристите у нас в рамките на 10-15 г.

13:13 | 17.01.13 г. 5
<p>
	<em>Логото на туристически бранд &quot;България&quot; ще присъства във всички елементи на продукта ни.&nbsp;</em> Снимка: <em>МИЕТ</em></p>

Логото на туристически бранд "България" ще присъства във всички елементи на продукта ни.  Снимка: МИЕТ

Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) предвижда през първите 5 години от прилагането на стратегията за туристическия бранд „България“ да бъде постигнат 25% ръст на посетителите у нас. През цялостното изпълнение на стратегията на марката, която трябва да направи туристическия продукт на страната ни още по-разпознаваем и конкурентоспособен за период от 10-15 години, ресорното ведомство очаква удвояване на броя на посетителите в България.

Това съобщи зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов по време на днешното официалното представяне на туристическия бранд. Той даде повече яснота за символите, интегрирани в марката.

Визуалната концепция на бранда

Самият бранд „България“ включва палитра от символи, които трябва да представят страната ни и да изградят нови асоциативни форми в съзнанието на потенциалния посетител. За всеки вид туризъм, който страната ни предлага, е разработен отделен „подбранд“, който се отличава със собствени символи, има и свое лого. За направата им от консорциума „Сдружение за бранд „България“ са въплътили някои от най-типичните за България елементи- роза, слънце, море, планина, шевици, архитектура, погача.

Екипът, който се занимава с творческата част на продукта, е направил и проучване с какво точно чужденците асоциират държавата ни. „Оказва се, че това е именно слънцето, затова то е и водеща част от логото – намира се в центъра“, обяснява Нико-Александър Ян, който е и творчески ръководител на проекта.

Ян обясни още, че основната идея на бранда е „Откритие, което трябва да бъде споделено“, а слогънът, или девизът, който ще представя туризма в страната ни е „Открий и сподели“.

Самата концепция е разработена в рамките на няколко месеца след допитване на представители на 11 различни страни в Европа и Азия – държави като Германия, Русия, Англия, Италия и Испания, които икономическото министерство ще таргетира, като потенциални потребители на туристическия ни продукт. Работната група на „Сдружение за бранд „България“ тествала визуалната концепция за основсния бранд и неговите 10 „подбранда“ в 15 страни и се допитала до над 2 хил. представители на бранша.

Липсва яснота кой и как ще може да го ползва

Маринов коментира, че разработената нова търговска марка на дестинация България ще започне да се налага от септември.

Той уточни, че правото за ползване на бранда  - всички негови лога, символи, визуализации, се получава безплатно след регистрация в специална интернет-платформа, което ще стане възможно от март. Въпросната платформа ще бъде достъпна през сайта на МИЕТ.

На този етап обаче липсва яснота, какви ще бъдат критериите, на които трябва да отговаря всеки желаещ да използва новата визия и специфика на туристическия ни продукт. Липсва и насока кой ще бъде органът, който ще следи за качеството на предлаганите услуги, от всеки желаещ да интегрира новата марка, нейните лога и символи в бизнеса си.

Ресорният зам.-министър единствено уточни, че "пълнежът" зад всеки един подбранд ще бъде регулиран, както и досега са били регулирани туристически услуги у нас.

Припомняме ви, че разработването на марката е в рамките на проект, финансиран по оперативната програма "Регионално развитие“ и е на стойност 1,4 млн. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 2
Jay Gould
преди 11 години
Логото прилича на ако, след ядене на руска салата... Това нещо и Пикасо не би го запомнил, а какво остава за *** туристи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 11 години
Хааахаха! Сещам се за един виц, малко неприличен, да ме прощават админите ;)Говорят си двама старчоци:- Знаеш ли, че от лютото много ставала тояжката?!- Абе братче, то ако от пу^ка не ти става, чакай от люто да ти стане...Трупайте бетон, пускайте малограмотен персонал, после чакайте "баранда" да ви оправи туризма...! Едни приятелчета рекламисти само чакат да препечатат пак всичко за неколко милиона заради новото лого...хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 1
space-man
преди 11 години
Аз сега си обяснявам защо така ударно застрояват последните незастроени места по морето. Браво на правителството. Данков потрива доволно ръце от очакваните приходи. И нови писти ще има за скиорите. Дано и сняг да има иначе ще трябва да ги асфалтират и хората да се спускат с ролкови кънки.А това толкова не прилича на нищо, че ако не е тъжно колко пари са платили за него бих се смял от сърце!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 1
hellwitch
преди 11 години
Това колажче дето са го измислили няма да доведе до никаква разпознаваемост. Първата асоциация е за цветно петно. Старото лого с розата беше доста по сполучливо, въпреки че копираше лого на друга страна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Зайо Байо
преди 11 години
Да бе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още