IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работи се за създаване на тържище на биопродукти в София

Отчита се все по-голям интерес към биопродуктите - и от страна на потребителите, и от производителите

17:30 | 17.01.13 г.
Работи се за създаване на тържище на биопродукти в София

Работи се за създаването на първото тържище за биопродукти в София, а постепенно след това ще се търсят начини за пряка търговия и в останалите градове от страната. Това коментира Елка Илиева от Българската асоциация на биопроизводителите, цитирани от БТА.

Надеждите са директната търговия да намали цените. Биопродуктите на пазара са скъпи, но все повече потребители ги купуват, защото имат доверие на контрола и сертификатите, смята от своя страна председателят на Управителния съвет на Фондацията за околна среда и земеделие Албена Симеонова.

Цените на биологичните плодове и зеленчуци са по-високи заради по-скъпите средства и методи за отглеждане, а и заради по-ниските добиви, тъй като не се използват препарати за растителна защита. Освен това и разходите за сертифицирането на продуктите не са малки.

Към момента биоземеделието е съсредоточено в Южна България, допълни още тя. Постепенно обаче интересът се увеличава – 50 стопанства в Северна България вече се ориентират към производството на биологично чисти продукти. Допълнително и на пазара се наблюдава по-голямо търсене, коментира още Симеонова.

Биологичното земеделие на този този етап е една от слабите страни на селското ни стопанство и се налага да връщаме европейски средство от програми за подкрепа на тези дейности. Огромна част от производството на биопродуктите всъщност отива за износ, сочат последните статистически данни на Евростат. През 2010 година например за износ са заминавали 95% от биологичните продукти, произведени у нас.

Този висок процент лесно може да бъде обяснен. На този етап вътрешният ни пазар е нищожен – през 2011 година всеки българи е похарчил по 0,7 евро за биопродукт. За сравнение в Дания се харчат по 140 евро годишно. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:16 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още