IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започнаха масови проверки за съдържание на вода в пилешкото месо

Водата в пилетата трябва да бъде до 4,3% е записано в наредба, влязла в сила от 21 януари

12:16 | 22.01.13 г.
Започнаха масови проверки за съдържание на вода в пилешкото месо

Започнаха проверките за изпълнението на наредбата, забраняваща добавянето на вода в пилешкото месо, съобщиха от Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

Началото на кампанията дадоха земеделският министър Мирослав Найденов и директорът на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) Йордан Войнов. Найденов обясни, че проверявани ще бъдат производителите, преработвателите и търговците на месото. „Най-масови ще бъдат проверките сред производителите“, допълни Найденов.

Според записаното в наредбата вносното пилешко месо също ще трябва да бъде опаковано спрямо новите изисквания. Наредбата постановява съдържанието на вода в пилешкото месо да бъде не повече от 4,3%.

При нарушение на тези изисквания по-сериозните санкции са за производителите на пилета – при първо нарушение глобата е 10 хил. лева, а при повторно – ще бъде затваряно предприятието, припомни от своя страна директорът на БАБХ Войнов. Търговците също ще бъдат санкционирани при наличието на пилешко месо с добавена над допустимото ниво вода. При тях глобата ще е от 5 хил. лева.

За продуктите, произведени преди 21 януари, наказанието ще бъде за сметка на търговците, ако в техните обекти бъде открито пилешко месо с добавена вода над допустимото.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още