IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наредба забранява влагането на вода в пилешкото месо

От януари догодина на етикетите ще бъде отбелязвано наличието на повече от 5% вода в продукта

12:07 | 28.11.12 г.
Наредба забранява влагането на вода в пилешкото месо

Наредба на Министерство на земеделието и храните (МЗХ) предвижда да бъдат намалени влагозадържащите агенти, хидроколоидите и растителните и животинските белтъчини, влагани в заготовките от птиче месо на пазара. Текстовете ще влязат в сила от 20 януари 2013 година.

На етикетите на храните ще бъде отбелязвано наличието на повече от 5% вода в продукта, обясни д-р Райна Иванова от Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) в ефира на БНР.

Вода в пилешкото месо може да бъде слагана само в заготовките, но само „дотолкова, за да се разтворят добавките или подправките“, допълни експертът. Тя уточни, че количеството има горна граница – тя е съотношението между вода и белтък, тъй като това са методите за лабораторни анализи.

При производството на пилешките продукти пък е забранено влагането на вода и влагозадържащи агенти. Позволен е методът тумблиране, при който месото се начуква и така се разкъсват мускулните влакна, допълни още д-р Иванова.

От Асоциацията на месопреработвателите обаче твърдят, че няма яснота как ще бъде прилагана наредбата. Тя въвежда изисквания, които са по-рестриктивни от европейските. „Изпратили сме запитване до МЗХ как ще се прилага записаното в наредбата“, допълни още Илонка Аврамова от асоциацията. 

Влагането на вода и различни други химически вещества в пилешкото месо стана много обсъждана тема през миналата година. Тогава проверките показаха, че масово предприятията влагат течности в пилешкото месо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още