IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ирак иска да махне посредниците от търговията с български селскостопански стоки

Страната има интерес към внос на месни продукти, пшеница, както и от помощ за механизирането на селското стопанство

15:43 | 21.11.12 г.
Ирак иска да махне посредниците от търговията с български селскостопански стоки

Ирак се интересува от осъществяване на внос на селскостопански стоки директно от българските производители. Това коментира иракският министър на земеделието Езулдин Абдула Хюсен Алдола след срещата си с българския му колега Мирослав Найденов.

Иракският земеделски министър уточни, че страната му държи да бъдат премахнати посредниците при търговията със селскостопанските стоки. Той посочи, че преди 1989 година двете държави са имали много добри търговски отношения, но през последните години търговският стокообмен е започнал да намалява и през 2011 година достига едва 100 млн. евро.

Причината за този спад са посредниците, коментира и Найденов и допълни, че вероятно стойността на стокообмена е много по-висока, но стоките влизат в Ирак от търговски посредник и с друга страна на произход, не България.

„През миналата година в Ирак са внесени 2 млн. тона пшеница. Нищо чудно част от нея да е българска“, допълни той.

На въпрос на Investor.bg дали вече има разговори с конкретни производители, които могат да изнасят за Ирак, Мирослав Найденов уточни, че такива контакти тепърва ще бъдат установени. Този петък (23 ноември) ще се проведе бизнес форум, където българските фирми ще могат да представят своите оферти. Делегацията от иракското земеделско министерство ще посети и завод за производство на пилешко месо.

Двете страни имат интерес от директни контакти с производители, допълни Езулдин Абдула Хюсен Алдола. Основно иракските интересите са в области като животновъдство, производство на месо, внос на пшеница, както и механизацията на селското стопанство, 

Една от темите за разговори между двамата министри е бил износът на олио от България за Ирак. Министър Найденов потвърди, че договорките са на финален етап, но все още нищо няма да бъде подписвано, тъй като това не е в правомощията на земеделския министър на Ирак.

Найденов коментира единствено, че стойността на този договор е 100 млн. евро, но без да уточни срока на изпълнение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още