IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Столичани ще плащат данъците си към общината от клон по техен избор

Общината работи по обединяването на всички райони на града в единна база данни, заяви зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов

13:51 | 29.01.13 г.
Столичани ще плащат данъците си към общината от клон по техен избор

Скоро гражданите на София ще могат да плащат всичките си дължими данъци и такси към Столичната община през данъчно гише, което им е най-удобно, без да се съобразяват с района, в който е регистриран даден имот. Това заяви зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов, който направи коментар във връзка с данъчното облагане и новия бюджет на столицата за 2013 г.

По думите на Барбалов ведомството е започнало поетапно обединяване на базата данни, което ще помогне в бъдеще всеки жител на София да заплаща всички дължими суми, от която и да е точка на столицата.

Той уточни, че доскоро градът е бил разделен на 22 района, а всеки от тях е имал отделна база данни. Зам.-кметът по финансите коментира, че по този начин структурата на администрацията е била излишно утежнена и сега следва обединяване, което да помогне значително на гражданите.

„Например, ако някой работи в единия край на града, а притежава имот в другия, той би могъл да отиде съответно в най-близкия и удобен за него данъчен клон и да плати своите задължения“, обясни подробно той.

Засега това е възможно в тези четири района - „Надежда”, „Връбница”, „Банкя” и „Панчарево”, а през следващите два почивни дни екипи на общината ще работят по обединяването на кварталите „Люлин”, „Илинден”, „Възраждане” и „Витоша”. Барбалов изрази надеждата си, че по този начин в началото на следващата седмица общо осем района ще бъдат обединени в единна база данни.

„В последната година се стремим да дадем възможност на хората да внасят своите данъци и такси към общината по възможно най-разнообразни начини, а те да изберат този, който предпочитат. Въвели сме плащане през страницата на Столична община, което е активно от 28 декември 2012 г., където всеки може, след като направи справка за своите задължения, да ги плати. Хората ще имат възможност да плащат и през търговски банки, през различни фирми, които се занимават със събиране на комунални такси“, обобщи зам.-кметът по финансите.

Той уточни, че таксата за транзакция, когато плащането се извършва през пост-устройство, инсталирано в данъчен отдел, или през интернет страницата на Столична община, не е за сметка на гражданите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още