IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на производител се покачват с над 5% през декември на годишна база

На месечна база обаче статистиката отчита спад, основно заради по-ниските цени в преработвателната и добивната индустрия

11:59 | 30.01.13 г.
Цените на производител се покачват с над 5% през декември на годишна база

Индексът на цените на производител* на вътрешния пазар е с 1% по-нисък на месечна база, показаха данните на Националния статистически институт (НСИ) за декември. Спрямо декември 2011 година обаче има ръст от 5,3%.

Данните показват, че на годишна база най-голям ръст имат цените в сектора производство и разпределение на електрическа и топлоенергия и газ, където увеличението е от 8,9 на сто. В същото време в преработващата и добивната промишленост скокът е в рамките на 3,9%.

Причината за месечното понижение са именно цените в тези два сектора  - намалението по отношение на преработващата промишленост е от 1,5%, а при добивната промишленост - 0,5%. При производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ няма промяна.

На годишна база цените на производителите на хранителни продукти са със 7,6% по-високи. При напитките увеличението е от 6,8 на сто. Намаление от 1,5% обаче се наблюдава по отношение на производството на лекарствени вещества и продукти.

Общият индекс на цените на производител също отчита спад на месечна и ръст на годишна база, показват още данните на Националния статистически институт. Според анализите на месечна база понижението е в рамките на 0,7%, докато спрямо декември 2011 година ръстът е в рамките на 5,2 на сто.

На месечна база най-значимо е намалението на цените в добивната промишленост (-1,4%) и преработващата промишленост, където цените са с 0,7%. По отншение на производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ цените са с 0,3% по-ниски спрямо ноември.

На годишна база обаче ръст има във всеки един от секторите. Най-значим той е по отношение на производството и разпределението на електрическа и топлинна енергия и газ – 8,7%. Увеличението в преработващата промишленост е в рамките на 4,4%, а в добивната – 3,6 на сто.

*Индексите на цените на производител измерват средното изменение на цените на промишлените продукти, произвеждани и продавани от българските предприятия. Те могат да се разглеждат като ранен измерител на инфлацията и да се използват за международни сравнения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:55 | 25.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още