IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обсъждат облекчаване на режима за ВЕИ без представители на сектора*

Според сега действащите процедури за поставянето на фотоволтаичен панел на покрива се изискват разрешения като за централа, коментират от бранша

12:40 | 31.01.13 г.
Обсъждат облекчаване на режима за ВЕИ без представители на сектора*

Няма представители на производители на енергия от възбновяеми източници в работната група, на която е възложено проучването за облекчаване на режима за малките ВЕИ централи.

Това алармираха от Българската фотоволтаична асоциация (БФА) за Investor.bg. Работната група започна своята дейност преди броени дни след среща на бранша с премиера Бойко Борисов. Тогава той обяви, че е „с две ръце“ за зелената енергия.

Според председателя на Българска фотоволтаична асоциация (БФА) Никола Газдов, обаче, в тази работна група се взима мнението единствено на електроразпределителните дружества. Техен представител е можел да присъства на една от срещите, но без да дава мнение по дискутираните проблеми, заяви още Газдов.

„Ние имахме три срещи – в Министерство на регионалното развитие, в Министерство на икономиката, енергетиката и туризма и в Държавната комисия по енергийно и водно регулиране, но се оказа, че това са „официални срещи“ и изказаните становища не са взети предвид от работната група“, коментира Газдов.

Той обясни още, че очаква скоро отговор и от Европейската комисия (ЕК) по въпроса за таксата за достъп, която производителите на енергия от ВЕИ плащат на енергийните дружества. „Подготвя се посещението на енергийния комисар Гюнтер Йотингер в България. Той ще се срещне с производители и представители на ВЕИ асоциации у нас“, коментира още председателят на БФА.

Потърсихме мнението на сектора и във връзка с разпространено съобщение от енергийната компания EVN, свързано със създаването на специален фонд за ВЕИ, който да подкрепи развитието на сектора за зелена енергия у нас.

"Създаването на подобен фонд се дискутира от известно време“, обясни Газдов. По негови думи става въпрос средства от търговията с емисии въглероден диоксид да се събират в специален фонд и да отиват за изкупуване на зелена енергия и така да не бъдат увеличавани сметките на крайните потребители.

„Идеята е добра, но трябва да бъде разработена в присъствието на всички заинтересовани, а не на тъмно и в някой кабинет“, категоричен е Газдов.

По-късно обаче регионалният мениджър на EVN за България Йорг Золфелнер уточни, че тяхното предложение във фонда ще бъде събирана още и таксата за достъп, плащана от производителите на ВЕИ, съобщи БТА. "Това е абсурдно", коментира Никола Газдов. Според него може да се окаже, че по този начин ще бъде финансирана загубата на мрежовите компании. 

Няма яснота къде ще отидат средствата от този фонд, което е притеснителното, смята Газдов и допълни, че трябва да бъде търсен обществения интерес при разпределяне на парите. "Ако те отиват в подкрепа на проекти за зелена енергия, е едно, ако отиват за покриване на загуби на енергийните дружества - съвсем друго", обясни той.

* Статията е актуализирана към 14:50 часа с уточнението на регионалния директор на EVN Йорг Золфернер

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:15 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още